Hlavní obsah

Voňavé hyacinty v interiéru

Novinky, N. Krempová, časopis Flóra na zahradě

Delikátní vůně, elegantní květenství, zajímavé květy a nádherné barvy. Hyacinty se přímo nabízejí ke zkrášlení předjarního interiéru.

Článek

Pokud bychom volili nejvoňavější rostlinu jara, určitě by naši soutěž vyhrál hyacint. Dokáže nádherně provonět celý byt svěží přírodní vůní, která evokuje tolik očekávané jaro. Vůně však může být až obtěžující, proto rostlinu nebo celé aranžmá raději na noc vyneseme mimo obytný prostor, třeba do chodby nebo na verandu.

Po celou zimu v obchodech najdete širokou nabídku rychlených hyacintů, nabídka prakticky končí až o Velikonocích. Můžete je tedy použít i pro vánoční stůl – bude to velmi zajímavé a netradiční.

Po celou zimu v obchodech najdete širokou nabídku rychlených hyacintů, nabídka prakticky končí až o Velikonocích. Můžete je tedy použít i pro vánoční stůl – bude to velmi zajímavé a netradiční. FOTO: Flóra na zahradě

Růžový nebo modrý?

Květy hyacintů mohou být bílé, smetanové, růžové, fialové, oranžové, červené, modré nebo žluté. To je natolik bohatá paleta barev, že si vybere každý, ať již podle oblíbené barvy či momentální nálady. Bílá barva a pastelové odstíny růžové a fialové pomáhají navodit decentní, romantickou atmosféru. Pokud usilujeme o veselý a hravý dojem, můžeme ho dosáhnout kombinací různých barev květů, například bílé, sytě růžové, oranžové a žluté.

Nový trend v aranžování cibulových rostlin spočívá ve vnímání rostliny jako celku. Květinu potom nevidíme jen jako materiál k aranžování, ale jako živý organismus. Jak se vám líbí spleť jemných kořínků se skleněné váze?

Nový trend v aranžování cibulových rostlin spočívá ve vnímání rostliny jako celku. Květinu potom nevidíme jen jako materiál k aranžování, ale jako živý organismus. Jak se vám líbí spleť jemných kořínků se skleněné váze? FOTO: Flóra na zahradě

Do skla nebo do proutí?

Hyacint má navíc tu vlastnost, že se hodí do každého interiéru, doslova na zámek i na chalupu. „Proměňuje se“ podle toho, do jaké vázy či nádoby ho umístíme, proto s ním lze v interiéru velmi dobře experimentovat. Hyacint v keramickém či skleněném obalu dostává velmi moderní vzhled, tradičnější obal, třeba proutěný košíček, naopak dodá hyacintu zcela jiný charakter ideální například pro rustikálněji zařízený interiér.

Na balkon či do atria?

Koncem zimy se náš životní prostor díky teplejšímu počasí rozšiřuje o balkony, terasy, atria či zahrady. I tyto prostory si můžeme vyzdobit voňavými hyacinty. A pokud jsme je zapomněli na podzim zasadit do balkonových nádob, nevadí, i hrnkové hyacinty, které na jaře koupíme, můžeme přesadit do venkovních truhlíků či jiných okrasných nádob, a pohledem na ně si zpříjemnit každý den.

Víte že...
...v Nizozemsku byly hyacinty populární už v 18. století, kdy se již pěstovalo přes 2000 kultivarů? A dodnes zůstalo Nizozemsko zemí, kde se hyacinty pěstují nejvíce. ...hyacint vykvétá při teplotě 16 až 20 °C a obvykle kvete asi tři týdny? Při vyšších teplotách se doba kvetení zkracuje....hyacint není na péči vůbec náročný? Stačí udržovat kořenový bal mírně vlhký, přihnojování není nutné. ...podle cibulky hyacintu lze poznat barvu květu i u zeleného poupěte? Z bílé cibulky vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z namodralé modrý.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Voňavé hyacinty dodají energii

K nejvoňavějším rostlinám raného jara patří určitě hyacint. Nádherně provoní celý byt svěží přírodní vůní. Vhodným květníkem nebo ozdobným podstavcem navíc...

Jak vzniká nová kytka

Než se nová odrůda představí „v záři reflektorů“, trvá její šlechtění dlouhé roky. Za každou novinkou se skrývá velké množství práce, ale schéma je vždycky...

Tip na výsadbu: Květinová miska

Už jste někdy zkusili sesadit několik pokojových květin do jedné nádoby? Pokud máte aspoň trochu smyslu pro kombinaci barev a tvarů, bez problémů to zvládnete.

Výběr článků

Načítám