Hlavní obsah

Vojáci v misích mají dostat o tisíce dolarů měsíčně víc

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Pryč jsou doby, kdy si český voják po návratu z půlroční zahraniční mise mohl vyměnit naspořené dolarové příspěvky a koupit si nové auto. Důvod? Za poslední roky klesla hodnota dolaru na polovinu. Vojákům se to nelíbí a chtějí za nebezpečnou práci přidat.

Článek

Ministerstvo obrany proto vládě navrhuje zvýšit příplatky dvaapůlkrát – ze současných maximálních 4000 dolarů měsíčně na 10 000 dolarů.

„S ohledem na stále se zhoršující bezpečnostní situaci v prostorech operací, ve kterých některé jednotky působí a především budou působit, a při zvážení zvyšujícího se rizika ohrožení života nebo zdraví vojáků v bojových zahraničních operacích se navrhuje možnost poskytovat předmětný příplatek až ve dvaapůlnásobné výši,“ stojí v předkládací zprávě pro vládu.

Dnes mohou vojáci získat maximální příplatek ve výši čtyř tisíc dolarů měsíčně (zhruba 70 tisíc korun), nejméně v Kosovu (průměr 1760 dolarů – 30 tisíc korun), nejvíce v Afghánistánu (průměr 2850 dolarů – 50 tisíc korun). „Nechci říci, že jsou to zanedbatelné částky, ale jejich výše už neodpovídá nárokům, které na vojáky klademe,“ řekl Právu generál Josef Prokš, který má zahraniční mise na generálním štábu na starosti.

Dolarové příplatky nyní
zeměrozmezíprůměr
Kosovo1300-25001760
Afghánistán2300-40002850
Irák2300-40002790
zdroj: Generální štáb AČR

Nejvíc by dostali v Afghánistánu

Pokud vláda na požadavek ministerstva přistoupí, přijdou si vojáci až na deset tisíc dolarů, což v dnešním kursu znamená měsíční přídavek k platu až 170 tisíc korun. „Největší příplatek by se týkal jen jednotek nasazených do ostrých bojů,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

V úvahu tedy připadají vojenští policisté ze speciální jednotky, kteří dnes operují v jižním Afghánistánu, v provincii Helmand. Na strop finančního ohodnocení by také dosáhli výsadkáři z Prostějova, které velení armády zvažuje poslat letos znovu do afghánského pohraničí bojovat s Tálibánci. Kromě příplatku v zahraničí vojákům běží v republice normální plat, který se liší podle hodnosti a odsloužených let. V loňském roce brali vojáci v průměru 23 tisíc korun. Čerstvý voják bez praxe dostane hrubý plat 11 120 korun a nezdaněná mzda náčelníka generálního štábu může dosáhnout až 80 tisíc korun.

Navíc většina vojáků pobírá příplatek na bydlení ve výši deseti tisíc korun měsíčně.

Po zvýšení příplatků začali volat vojáci. Podle Jany Růžičkové z generálního štábu se s otázkami na výši diet často v poslední době setkával náčelník generálního štábu Vlastimil Picek při svých návštěvách zahraničních misí. Hladina příplatků se podle ní nehýbala několik let.

Dolar za 18 korun

„Když jsem byla v roce 2000 v misi, byly příplatky skoro ve stejné výši jako dnes, akorát za dolar bylo 40 korun a dnes za něj dostanete jen 18 korun. Navíc jsou vojáci nasazováni do více rizikovějších misí,“ podotkla Růžičková.

Kde nyní působí čeští vojáci

:: Kosovo

:: Bosna a Hercegovina

:: Afghánistán

:: Irák

Podle Čírtka chce ministerstvo začít více pečovat i o rodiny vojáků vyslaných do misí. „Chceme je více informovat o průběhu mise a také poskytnout asistenční a poradenské služby těm, kteří se nemohou opřít o svého partnera, který je v misi,“ uvedl Čírtek. Ministerstvo věří, že tak dokáže částečně předcházet rodinným krizím a častým rozvodům vojáků. „Vždyť 60 procent vojáků přichází za kaplanem nebo psychologem právě kvůli partnerským vztahům,“ poznamenal Čírtek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám