Hlavní obsah

Vědci ve vesmíru objevili neobvyklou černou díru

Novinky, Vladimír Michna

Objevili jsme další důkazy o existenci neobvyklé černé díry ve vesmíru, tvrdí vědci. S využitím velkého teleskopu z Evropské jižní observatoře v Chile studoval mezinárodní tým vědců ultra-světelné paprsky s označením HLX-1.

Foto: Profimedia.cz

Vyobrazení černých děr jsou vždy ilustrativní.

Článek

Světelné záběry vykazují známky středně velké černé díry vzdálené asi 300 miliónů světelných let od země. Výsledky studie jsou otištěny v časopise Astrophysical Journal.

HLX-1 by mohla být označena jako středně velký typ černé díry. Její existenci astrofyzikové předpokládali, ale nikdy pro to nebyly zásadnější důkazy.

Jeden z autorů studie, Klaas Wiersema z Univerzity v Leicestru, řekl, že astronomové byli velmi nadšeni ze zjištění, jak daleko černá díra opravdu je. „Můžeme pracovat na zjištění radiace, kterou tato černá díra produkuje,“ píše BBC.

Černá díra je umístěna uvnitř velké, jasné galaxie, a HLX-1 je nejjasnější ultra-světelný zdroj, jaký odtud známe, řekl Wiersema.

"Na obrázcích z velkého teleskopu vidíme, že u zdroje paprsků s označením X byl zaznamenán nezřetelný světelný zdroj poblíž jádra velké a jasné galaxie," popsal vědec.

Černá díra je oblast vesmíru, která má tak extrémně silné gravitační pole, že absorbuje veškeré světlo, které kolem ní projde, ale zároveň žádné světlo neodráží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám