Hlavní obsah

Vědci chtějí znovu definovat kilogram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Fyziku, ale i každodenní život může čekat významná změna. Vědci hodlají přehodnotit a znovu stanovit téměř 150 let starou základní jednotku hmotnosti – kilogram. Jednotka, která odpovídá hmotnosti jednoho litru vody, je definována na základě mezinárodního prototypu kilogramu uloženého u Mezinárodního úřadu pro míry a váhy v Sèvres ve Francii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přehodnocení míry kilogramu proběhne 16. listopadu na mezinárodní konferenci měr a vah ve Versailles.

Důvodem anonymní volby delegátů z 57 světa je požadavek, aby nebyla jednotka míry hmotnosti odvozována od kovové slitiny, nýbrž od některé univerzální neměnné konstanty, jako je rychlost světla nebo Planckova konstanta, což je fyzikální veličina, která má rozměr momentu hybnosti nebo akce.

Problémem současného vzoru – kovového válečku –, od něhož jsou odvozovány kopie používané po celém světě, je fakt, že se při každé manipulaci s ním hmotnost nepatrně, ale měřitelně mění.

Případnou změnu by lidé v běžném životě pocítit neměli. Kilogram zeleniny zůstane kilogramem. Změna vzoru jednoho kilogramu by se ale měla pozitivně projevit především v oblasti vědy, kde badatelé pracují s nejdrobnějšími odchylkami v hmotnosti. Jak ale upozornila agentura Reuters, postupně se by mohlo zpřesnění vzoru základní jednotky hmotnosti projevit i v dalších oblastech, a to díky přesnější kalibraci vah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám