Hlavní obsah

Ve vedení ČSSD zřejmě skončí Foldyna

Právo, Karolina Brodníčková
Praha

Vedení ČSSD se na březnovém sjezdu obmění. Prvním místopředsedou by se měl stát podle rodících se vnitrostranických dohod, o nichž získalo Právo informace, současný místopředseda Roman Onderka. Z vedení zmizí zřejmě Jaroslav Foldyna, jenž zatím obhajovat funkci nechce, a Jana Fialová, která by raději předsedala vysočinské ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

Pozici místopředsedkyně by mohla obsadit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která už získala první nominaci od pardubické krajské ČSSD.

Šéf Jan Hamáček již dostal nominace z Královéhradecka a Pardubicka a prozatím nemá protikandidáta. Spekuluje se však o ambicích Jiřího Zimoly, který před třemi týdny rezignoval na prvního místopředsedu a otázku své stranické budoucnosti nechal otevřenou.

Pozici řadového místopředsedy bude obhajovat pardubický hejtman Martin Netolický, který si odnesl nominaci ze svého kraje. Do vedení by rád usedl i exředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, který letos v únoru kandidoval na šéfa strany a získal 30 z 526 hlasů.

„Zvažoval jsem to a nakonec u mě převládlo rozhodnutí se angažovat. Myslím, že jsme se za těch deset měsíců moc neposunuli. Kdo může, měl by ČSSD přispět,“ řekl Právu Krejčík, který v sobotu získal nominaci pardubické krajské konference.

O návratu mezi špičky soc. dem. se spekuluje také v souvislosti s náchodským starostou a poslancem Janem Birkem. Ten však kandidaturu dosud odmítal a neřekl si o ni ani na víkendovém jednání krajské konference královéhradecké ČSSD, které znovu předsedá.

Do voleb místopředsedů se možná pustí i poslanec Ondřej Veselý. „Jestli mě nominuje jihočeská ČSSD, tak do toho půjdu,“ řekl Právu.

U pozice místopředsedy se mezi soc. dem. skloňuje také jméno místopředsedy Sněmovny a donedávna primátora Karviné Tomáše Hanzela. Sever Moravy by však ve vedení mohl zastoupit i některý z tamních úspěšných primátorů, kteří obstáli v říjnových komunálních volbách: Michal Pobucký z Frýdku-Místku nebo Jan Wolf z Karviné.

Většina krajů zasedne až v lednu

„Prozatím se to řeší. Dohoda ještě nevznikla. Většina krajských konferencí se uskuteční až v lednu,“ řekl Právu zdroj blízký nejužšímu vedení strany.

Dosavadní místopředseda Foldyna údajně podporu kolegů ztratil kvůli některým svým protievropským názorům. Sám Foldyna navíc ani o hlasy na krajských konferencích žádat nehodlá. „Na mě je to moc formální. Jestli budu kandidovat, tak se rozhodnu až na sjezdu. Ale zatím nechci,“ řekl Právu s tím, že na pozici šéfa podporuje Hamáčka.

Ve vedení skončí zřejmě i Fialová, která Právu sdělila, že se v lednu bude ucházet o pozici předsedkyně kraje. „Podle toho se budu rozhodovat, jestli budu kandidovat do celostátního vedení. Je pro mě časově náročné jezdit do Prahy,“ sdělila Právu.

Kandidaturu na pozici šéfa ČSSD si rozmyslel ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl, který ji oznámil na Facebooku a posléze vzal zpět. V únoru získal šest hlasů z 526.

Reklama

Související články

Foldyna nakonec nerezignuje

Týdenní rozhodování ohledně své budoucnosti ve vedení ČSSD ukončil místopředseda strany Jaroslav Foldyna v pondělí na jednání ústecké sociální demokracie....

Výběr článků

Načítám