Hlavní obsah

Vánoční moštování v Klatovech se stalo tradicí

Novinky, Ivo Šašek

V sobotu 17. prosince se uskutečnil v moštárně základní organizace Českého zahrádkářského svazu Klatovy I - Střed již čtvrtý ročník Vánočního moštování.

Foto: Ivo Šašek

Vánoční moštování v Klatovech

Článek

O vzrůstající oblibě této neformální aktivity organizované zahrádkáři za podpory Místní akční skupiny Pošumaví z. s. svědčí nepřetržitá fronta zájemců o moštování, která se před zahrádkářskou provozovnou vinula po celé dopoledne.

Moštování jablek však není to jediné, co zahrádkáře k přípravě této akce vede. Hlavní organizátorka akce Mgr. Olga Kalčíková k tomu říká: „Jde nám o to, abychom si uvědomili, že advent není pouze o spěchu a nervozitě, ale především o vzájemném setkávání a obyčejném popovídání. Proto sem zveme všechny, tedy i ty, kteří nemají vlastní jablka ke zpracování, ale chtějí mít na vánoce doma čerstvý mošt nebo kvalitní jablka.”

Díky tomu bylo možno před moštárnou ochutnat celou řadu sladkých výrobků z jablek z vlastní výroby pořadatelů, vítěznou klobásu ze soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje z klatovské firmy MASO WEST a samozřejmě pro ty, kdo nepřijeli autem, bylo dostatek svařeného vína. Každý mohl zakoupit již zmiňovaný mošt a jablka na slavnostní vánoční stůl. 

Aby ani děti nepřišly zkrátka, mohly se po celé dopoledne svézt na zahradě za moštárnou na dvou koních. 

Ing. Josef Novotný, šéf územní organizace Českého zahrádkářského svazu Klatovy, oceňuje ještě jeden přínos Vánočního moštování: „V současné době, kdy členská základna svazu stárne, slouží takovéto akce k popularizaci naší činnosti. Zcela jistě se budeme ve Vánočním moštování a dalších podobných setkáních angažovat i nadále."

Reklama

Výběr článků

Načítám