Hlavní obsah

V Pentagonu byli auditoři, kontrola nedopadla dobře

Washington

Americké ministerstvo obrany se vzpamatovává z masivního nájezdu auditorů, kteří poprvé v dějinách provedli hloubkovou kontrolu financí tohoto úřadu. Předběžná zpráva podle agentury Reuters ukazuje, že audit provedený 1200 odborníky nedopadl dobře. Náprava bude podle expertů trvat roky.

Foto: Jason Reed, Reuters

Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany v okrese Arlington ve státě Virginia.

Článek

Podle náměstka ministra obrany Patricka Shanahana se jiný výsledek ani nečekal. Pentagon je mamutí organizace, které loni vláda poslala na provoz a nákup zbraní 700 miliard dolarů (16 bilionů korun). Celkovou hodnotu majetku ministerstva odhadují odborníci na 2,7 bilionu dolarů.

Podle auditorů musí Pentagon zlepšit systémy řízení a posílit účetní kázeň. Na jaké chyby auditoři v účtech Pentagonu přišli a co z toho vyvodí, auditorský úřad tají. Mluvčí Pentagonu ale novinářům řekl, že v žádné kapitole auditu ministerstvo obrany úplně nepropadlo.

Finanční kontrolu centrálních amerických úřadů nařizuje zákon z roku 1990, ale Pentagon až do nynějšího auditu na řadu nepřišel. Podle odborníků bude trvat roky, než ministerstvo obrany odstraní nedostatky tak, aby kontrolou prošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám