Hlavní obsah

V obecních volbách na Slovensku hlasovali uprchlíci z Iráku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do volebních uren v obci Výčapy-Opatovce u Nitry vhodili svůj hlas v sobotu křesťanští uprchlíci z Iráku. V obci jich žijí přes dvě desítky. Další čtyři desítky pak žijí v Nitře a okolních obcích. Na Slovensku v komunálních volbách mohou volit i cizinci s trvalým pobytem v zemi.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na Slovensku obyvatelé vybírají primátory měst, starosty obcí a poslance místních zastupitelstev

Článek

„Mají zde trvalý pobyt. O slovenské občanství mohou požádat až po čtyřech letech,“ řekl kněz Peter Brenkus z občanského sdružení Klid a dobro, které se o Iráčany postaralo.

Slovensko přijalo před dvěma lety 149 asyrských křesťanů, ale 65 z nich se rozhodlo vrátit do Iráku.

Obyvatelé Slovenska vybírají v sobotu primátory měst, starosty obcí a poslance místních zastupitelstev na další čtyři roky. Volební místnosti ve zhruba 2900 městech a vesnicích budou otevřeny do 22:00. Předběžné výsledky by mohly být známy v noci na neděli.

Stejně jako před čtyřmi lety, i letos se objevila podezření z kupování hlasů. Například do volební místnosti na největším slovenském romském sídlišti Luník IX v Košicích přišel mladík s lístkem s vytištěným jménem kandidáta na místního starostu, který mu někdo údajně poskytl. Volební komise mladíkovi volit nepovolila a přivolala policejní hlídku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám