Hlavní obsah

V Klatovech se v pátek slavnostně rozsvítil vánoční strom. Krásné tradici přihlížely stovky lidí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek v podvečer 30. listopadu se v Klatovech slavnostně rozsvítil vánoční strom. I přes mrazivé počasí a déšť se na náměstí Míru sešlo několik stovek lidí, kteří se přišli podívat na čtrnáctimetrový vánoční strom, který bude ozdobou města pod Černou věží.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

V Klatovech v pátek slavnostně rozsvítili čtrnáctimetrový vánoční strom. Krásné tradici přihlížely stovky lidí

Článek

Ještě než se strom rozzářil, o krásný hudební program se postaral pěvecký sbor Sněženky a machři. Během vystoupení zněly vánoční skladby, které si se Sněženkami zazpívalo i natěšené publikum a všichni si tak uvědomili, že Vánoce se už nezadržitelně blíží.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhlo přesně v 18 hodin za účasti starosty města Mgr. Rudolfa Salvetra, ředitelky Městského kulturního střediska Ing. Věry Schmidové a klatovského faráře Jaroslava Hůlly.

Sváteční slovo starosty

„O první adventní neděli se rozhoří první svíce na vašich adventních věncích a zejména děti začnou netrpělivě odpočítávat dny, které budou scházet do Štědrého dne a budou s napětím očekávat, co jim Ježíšek nadělí. Vás, dospělé, bych chtěl poprosit, aby tento čas jste jim věnovali zvýšenou pozornost. Aby to nebyl jen předvánoční shon, abyste se netrápili pouze tím, co jste nestihli upéct, uklidit, popřípadě nakoupit. Ono těm nejmenším o to až tolik nejde a klidně nějakou drobnou chybu přehlédnou. Jde jim o to, aby si ten čas předvánoční spolu s vámi užily.

Utekl rok a ty tři týdny bude pouhý mžik. Přeji vám, abyste si tři týdny prožili ve zdraví, v pohodě a klidu, a až nastane ten Štědrý den, abyste se na něj než jen těšili a všechny starosti mohli hodit za hlavu. Přeji vám krásný předvánoční čas," řekl Rudolf Salvetr.

Slovo Otce Jaroslava

„Chtěl bych vám popřát, aby světlo a teplo, které bude adventní věnec dávat čím dál víc, jak se bude postupně rozžíhat každou neděli, aby to teplo jste cítili u vás doma. Aby v rodině, ve které žijete, jste pocítili, že k sobě patříte! Přeji vám krásný advent, a tu Velkou noc, abyste prožili spolu všichni ve zdraví a štěstí," řekl Otec Jaroslav.

„A protože nejen to světlo ze svíček na adventním věnci je symbolem předvánočního času a Vánoc, ale především zvuk kouzelného zvonku, zvoucího k vánočním stromkům, musím se zeptat: Děti, máte s sebou zvonky? Tak pojďme zkusit, jestli nás to světlo uslyší a náš vánoční strom se rozsvítí," vyzval starosta.

Poté zhasla všechna světla na náměstí a konečně přišla ta chvíle. Rozezněly se stovky zvonečků, za jejichž andělské hudby se podařilo rozsvítit vánoční strom na klatovském náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám