Hlavní obsah

V Indii vyrostla nejvyšší socha na světě

Ahmadábád
Aktualizováno

V indickém státě Gudžarát ve středu odhalili nejvyšší sochu na světě. Představuje bojovníka za nezávislost Vallabhbháího Patéla a měří 182 metrů. Její provedení stálo 29,9 miliardy rupií (9,8 miliardy korun). Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil indický premiér Naréndra Módí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii odhalili nejvyšší sochu na světěVideo: Reuters

 
Článek

Patél působil ve funkci indického vicepremiéra po získání nezávislosti na Británii v roce 1947. Tento nacionalistický politik byl také znám jako „indický železný muž“, protože dokázal přesvědčit jednotlivé rozhádané státy, aby se spojily a staly se součástí sjednocené Indie. Patřil mezi blízké přátele a spolupracovníky Mahátmy Gándhího.

Foto: Ajit Solanki, ČTK/AP

Detail sochy Vallabhbháího Patéla.

Módí při slavnostním ceremoniálu prohlásil, že socha je „symbolem indické integrity a odhodlání”. Je přesvědčený, že se stane jedním z hlavních turistických lákadel Gudžarátu. Návštěvníci se mohou vydat na speciální terasu, která se nachází u hrudníku sochy ve výšce 153 metrů.

Socha váží asi 67 tisíc tun a byla postavena tak, aby odolala velkým zemětřesením i silným větrům. V exteriéru bylo použito kolem 12 tisíc bronzových panelů, které váží téměř 1850 tun. Památník a jeho okolí zabírá přes 20 tisíc metrů čtverečních. V blízkosti je vytvořeno umělé jezero o rozloze 12 kilometrů čtverečních. Na realizaci pracovalo přes dva tisíce Indů a několik set dělníků z Číny.

Úřady očekávají, že místo, které se nachází asi 200 kilometrů od Gándhínagaru, hlavního města svazového státu, přiláká 2,5 miliónu návštěvníků a pomůže podpořit místní ekonomiku.

Místní lidé jsou ale skeptičtí. „Místo toho, aby se vyhazovaly peníze na obří sochu, vláda je měla využít na smysluplné projekty pro farmáře v regionu,” prohlásil Vijendra Tadvi, farmář, který si přivydělával jako řidič během prací na obří stavbě.

Foto: Amit Dave, Reuters

Socha bojovníka za nezávislost Indie Vallabhbháího Patéla měří 182 metrů a je nejvyšší na světě.

Socha je považovaná za „dítě” premiéra Módího, který se stejně jako Patél narodil v Gudžarátu a realizaci sochy zadal v době, když byl premiérem indického svazového státu Gudžarát.

Monument nazvaný Socha jednoty dvakrát převýšil americkou Sochu svobody. Doposud nejvyšší sochou byl se 128 metry měděný buddha v obci Čao-čchun v čínské provincii Che-nan.

Foto: koláž Novinky.cz

Socha Vallabhbháího Patéla ve srovnání se Sochou Svobody

Prvenství si socha Patéla zřejmě dlouho neužije. Vláda svazového státu Maháráštra staví památník bojovníka Marathy, který by měl dosáhnout výšky 190 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám