Hlavní obsah

V Česku řádí noví internetoví podvodníci. Jak jim nenaletět?

Novinky, Bohumír Žídek

Jak Novinky informovaly, v Česku řádí internetoví podvodníci, kteří pod příslibem výhodných půjček z lidí lákají odeslání tisícových částek do Nigérie nebo Turecka, kde je pak anonymně vyberou. Jak ale podvodníkům nenaletět? Základní radou je, nikdy nezasílat poplatek za úvěr předem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Česku řádí internetoví podvodníci, kteří pod příslibem výhodných půjček z lidí lákají odeslání tisícových částek do Nigérie nebo Turecka, kde je pak anonymně vyberou. (ilustrační snímek)

Článek

Podvodný inzerát může upoutat už jazykem. Podvodníci z cizích zemí většinou používají podivnou češtinu z automatických překladačů, na druhé straně se úroveň internetových překladačů se stále zlepšuje. Dalším znamením může být adresa IP, kterou některé servery zobrazují a lze ji snadno ověřit. V našem případě šlo o podvodníka z Nigérie.

Podvodník ale může být i Čech. Podezřelá může být i nabízená výše úroku, v případně podvodníků kontaktovaných IT expertem panem Mirkem, který Novinky na podvod upozornil, šlo o neuvěřitelná dvě procenta. Podezřelá by měla být už osoba poskytovatele údajné půjčky.

„V případě nabídky jakékoliv půjčky má spotřebitel možnost prověřit si, zda je poskytovatel nebo zprostředkovatel uveden v Seznamech regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu ČNB,“ připomněla pro Novinky mluvčí České národní banky (ČNB) Denisa Všetíčková. „Platí totiž, že jen osoby uvedené na seznamech ČNB mají oprávnění spotřebitelské úvěry poskytovat,“ dodala.

Jak se nestat obětí podvodu

Základním pravidlem je neposílat nikomu nic předem. „To je totiž až na přesně specifikované výjimky v zákoně o spotřebitelském úvěru zakázáno,“ sdělila Novinkám mluvčí ČNB Denisa Všetíčková. Pokud jde o platbu pro ověření účtu, v takovém případě seriózní instituce požadují pouze převod jednoho haléře (0,01 Kč).

Inzerát na podvodnou půjčku. [celá zpráva]

V případě, že se člověk dostane do závažných finančních problémů a není schopen splácet stávající závazky, nikdy není řešením brát si další půjčku. „Pokud jsou lidé předlužení a chtějí z toho ven, měli by se pokusit zjistit, zda nemají šanci na oddlužení, lidově řečeno osobní bankrot,“ řekl Novinkám Jakub Backa z advokátní kanceláře Lechovský & Backa s tím, že se mohou obrátit na některou z neziskových organizací na tomto seznamu.

„Pokud mají podezření, že ne všechny její dluhy jsou úplně v pořádku, že se staly například obětí lichvy, tak pak by měli i kontaktovat policii,“ dodal právník.

„V případě nabídky jakékoliv půjčky má spotřebitel možnost prověřit si, zda je poskytovatel nebo zprostředkovatel uveden v Seznamech regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu ČNB, a tudíž pro svou činnost disponuje řádným oprávněním či registrací,“ řekla Novinkám mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.

„Pokud tomu tak není, spotřebitel by si měl řádně rozmyslet, zda bude o nabídce dále uvažovat. Platí totiž, že jen osoby uvedené na seznamech ČNB mají oprávnění spotřebitelské úvěry poskytovat i v přechodném období, tedy i když ještě nedisponují oprávněním od ČNB,“ dodala.

Rady Policie ČR
Je potřeba zpozornět, jestliže jste se dostali do situace:- bylo vám telefonicky sděleno, že jste vyhráli v loterii, nebo v jakékoliv jiné soutěži, ale musíte předem zaplatit určité poplatky anebo poštovné, abyste cenu získali - byla požádána předem o zaplacení poplatku za žádost nebo poskytnutí půjčky - zavolala vám údajně policie, aby informovala, že známý (kamarád nebo příbuzný) měl autonehodu či byl zadržen a potřebuje peníze, aby zaplatil ošetření nebo kauci - dostali jste telefonát, při kterém bylo řečeno, jak máte odpovídat na otázky položené operátorem Western Union nebo MoneyGramu (dále jen WU nebo MG) - dostali jste neznámý dopis, anebo fax od nigerijského nebo jiného cizího státního příslušníka požadující asistenci při převodu finančních prostředků z cizí země na její osobní bankovní účet - obdrželi jste šek či bankovní složenku na sumu výrazně vyšší než očekávanou, neodpovídající vystavené faktuře za prodané zboží, a byli jste požádáni o vracení rozdílu předmětné peněžní částky prostřednictvím služby WU nebo MG - internetový obchod má uvedených více platebních možností, ale pro tuto konkrétní transakci požaduje platbu „převodem peněz“ - dostanete e-mail zprostředkovatele, který tvrdí, že spolupracuje s prodejcem, a že požadované zboží bude posláno až po uhrazení dané částky - peněžní převod je poslán na jméno příbuzného nebo neexistující osoby, případně obsahuje kontrolní otázku a odpověď, pro zpoždění či načasování úhrady dané částky, dokud není zboží doručeno - internetový obchod používá neplacené e-mailové adresy nebo osoba či firma sídlí mimo domovskou zemi
Vždy je potřeba dodržet následující postup:- posílat peníze jenom známé osobě - obrátit se na místní policejní stanici či obchodní inspekci, pokud jste obdrželi podezřelý fax, mail, poštu nebo telefonát - v případě internetového obchodu zkontrolovat i jiné internetové stránky ohledně dané osoby či firmy, sama si zkontrolovat totožnost dotyčného - dbát na nákup vždy u bezúhonných firem - nasbírat si maximum informací o internetovém obchodníkovi, zvláště v případě, že jediné informace k dispozici jsou z internetové stránky či mailové adresy - zjistěte si podmínky, za kterých internetový obchodník poskytuje své služby
Zdroj: Policejní mluvčí Ivana Nguyenová

Jsem obětí podvodu, co teď?

V případě, že člověk peníze podvodníkům skutečně odeslal, příliš možností už nemá. „Anonymizací totožnosti pachatele a absence čísla bankovních účtů při převodu finančních částek mezi poškozeným a pachatelem je případné zajištění důkazních prostředků v přípravném řízení značně ztíženo. Nelze však v obecném kontextu tvrdit, že podání trestního oznámení na neznámého pachatele je bezpředmětné, pachatel je nevypátratelný a případné trestní oznámení se odloží,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

„Doporučujeme tedy všem poškozeným, aby se v takové situaci na policii obrátili a celou věc oznámili,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám