Hlavní obsah

V Českém Krumlově zazněla Smetanova Má vlast

Novinky, Aneta Zachová

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově má zdárně za sebou první víkend. V sobotu 19. července si mohli obdivovatelé české hudby vychutnat Smetanovu Mou vlast.

Foto: Libor Sváček, archiv MHF Český Krumlov

Severočeské filharmonie Teplice pod vedením dirigenta Tomáše Braunera.

Článek

Po velkolepém vystoupení Jonase Kaufmanna, který byl hlavní hvězdou zahajovacího galakoncertu, pokračoval úvodní víkend hudebního festivalu sobotním symfonickým koncertem k Roku české hudby.

Druhý koncert třiadvacátého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově nabídl posluchačům jeden z největších pokladů světové symfonické hudby – Smetanovu Mou vlast – v provedení Severočeské filharmonie Teplice pod vedením mladého dirigenta Tomáše Braunera.

Ten byl nepochybně v nelehké pozici. Publikum Smetanův cyklus symfonických básní velmi dobře zná z mnoha nahrávek pod taktovkou legendárních osobností řídících špičkové světové orchestry. Přesto však jeho pojetí působilo velmi svěže a publikum jej nakonec v prostředí Zámecké jízdárny odměnilo nadšeným potleskem.

„Já sám diriguji kompletní Mou vlast letos podruhé. Orchestry se k ní zase tak často nedostanou, hrají se jen jednotlivé části, zejména ty světově proslulé, Vltavu a Vyšehrad. Ale celá Má vlast má úžasnou sílu a je to zkrátka součást obecného povědomí o naší zemi a její historii,“ uvedl Tomáš Brauner v rozhovoru pro pořadatele festivalu.

Zatímco v první části koncertu jakoby se Brauner vyrovnával s úskalími Vyšehradu a Vltavy snad až s příliš velkou úctou, zejména v Šárce a po přestávce, v částech Z českých luhů a hájů a závěrečném Blaníku, dokázal společně s orchestrem působivě rozeznít krásu Smetanových partitur do jejich nejmenších detailů. Orchestr společně s dirigentem pak zářil zejména v energičtějších, vášnivějších pasážích a gradacích.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově má za sebou úspěšný start a po třídenní pauze chystá pro posluchače řadu dalších koncertů. Ve středu 23. července se divákům představí violoncellista Jiří Bárta společně s klavíristkou Terezií Fialovou. O den později rozezní Maškarní sál Škampovo kvarteto s novou vycházející hvězdou Shiran Wang, která se může pyšnit přezdívkou „princezna piana“.

Český Krumlov neutichne ani o víkendu. V pátek se mohou milovníci hudby těšit na soubor Gypsy Virtuoso Orchestra pod vedením maďarského houslisty Sándora Jávorkaie. Nabitý hudební týden uzavře sobotu 26. července houslista Ivan Ženatý společně se Symfonickým orchestrem České rozhlasu.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově potrvá až do poloviny srpna. Na programu má celkem sedmnáct koncertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám