Hlavní obsah

Utajování výše mzdy

Novinky, stk, Kariéra

Tajení výše výdělku je trendem, který svým zaměstnancům nařizuje čím dál tím více firem. Aby tomuto ne vždy pozitivnímu jevu firmy zabránily, vkládají do zaměstnaneckých smluv pasáže, které zavazují zaměstnance k mlčenlivosti ohledně výše platu. Ale i pokud pracovník takovou smlouvu podepíše, za nedodržení slibu mu nehrozí žádný právní postih.

Článek

V případě, že se pracovník rozhodne někomu odhalit výši své mzdy, je jen a pouze na něm, zda tuto informaci někomu sdělí, nebo si ji nechá pro sebe.

Je ale nutné odlišit situaci, pokud jde o výši platu někoho jiného. Nadřízený ani mzdová účetní nebo jiná osoba, přicházející do styku s výplatními páskami, tyto informace jiným osobám zásadně sdělovat nesmí. Pokud by tak učinili, porušili by tím zákon na ochranu osobních údajů, což by se samozřejmě stalo důvodem k postihu.

Zjištění, že kolega, který podle našeho názoru pracuje podstatně méně než my, ale na výplatní pásce má o několik tisíc víc, nemusí totiž každý unést. Rozčilování se ale nikomu moc nepomůže, protože jediný, kdo může výši mzdy ovlivnit, je šéf. A ten, jestliže chce předejít napětí mezi zaměstnanci, by měl dbát na to, aby ve firmě fungoval jasný a průhledný systém odměňování.

Mělo by být jasně určeno hodnocení pracovních pozic, kdy a za jakých podmínek se platy navyšují, kdy a za jakých podmínek mohu dostat ten či onen bonus. Zaměstnavatel by však rozhodně neměl zapomenout o případné změně odměňovacího systému otevřeně promluvit se zaměstnanci a přesvědčit je o jeho výhodách, čímž zabrání případné fluktuaci či snížení pracovního výkonu.

Když už chcete o výši svého platu s někým diskutovat, dělejte to s kolegy ze stejného oboru, ale jiné firmy. Existují sice nejrůznější platové žebříčky různých profesí, ale informace přímo od zdroje jsou mnohem lepší. A když budete znát platovou úroveň v jiných firmách, máte důvod požádat o navýšení platu, pokud jí ten váš nedosahuje. A navíc víte, o kolik si můžete říct při případné změně místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám