Hlavní obsah

Umělá inteligence vytvořila portrét, vydražil se za milióny

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní umělecké dílo, za kterým nestojí žádná lidská bytost, nýbrž umělá inteligence, se dražilo ve čtvrtek v aukční síni Christie's v New Yorku. Zájem byl tak vysoký, že se nakonec portrét prodal za 9,8 miliónu korun. Odhadní cena přitom byla výrazně nižší.

Foto: Christies

Portrét Edmonda Belamyho

Článek

Dražitelé ještě před samotným prodejem uváděli, že cena díla by se podle jejich odhadu měla odhadovat mezi sedmi a deseti tisíci dolary, tedy 159 000 až 227 000 korun.

Nakonec se ale dražená částka zastavila na sumě 432 000 dolarů (9,8 miliónu korun). O obraz projevilo zájem celkem pět lidí, přičemž vítěz, který obchodoval po telefonu, si přál zůstat v anonymitě.

Foto: Christies

Portrét Edmonda Belamyho

Za obrazem, který nese název Portrét Edmonda Belamyho, stojí pařížská umělecká skupina Obvious. Ta jej nechala vytvořit umělou inteligencí za použití algoritmu a datového souboru obsahujícího 15 tisíc portrétů namalovaných mezi 14. a 20. stoletím.

Portrét se prodával v pozlaceném rámu, je na něm podle dražitelů vyobrazen korpulentní gentleman. Podle tmavého ošacení a bílého límečku lze odhadovat, že jde o muže z církve, pravděpodobně Francouze. Rysy obličeje jsou nicméně nejasné.

Na plátně jsou prázdná místa, zajímavý je mimo jiné také pravý dolní roh, ve kterém je podpis „umělce“ ve tvaru algoritmu.

„Umělá inteligence představuje budoucnost. Bude to jedna z technologií, se kterou se budeme v uměleckém světě setkávat. Na jakékoliv odhady o změnách, které umělá inteligence přinese, je ale příliš brzy,“ prohlásil pro server BBC Richard Lloyd z aukční sítě Christie's.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám