Hlavní obsah

Tuhý nastoupil jako velvyslanec v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý se ve středu oficiálně ujal funkce velvyslance České republiky na Slovensku. Tuhý odevzdal pověřovací listiny prezidentovi Andreji Kiskovi.

Bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý se stal velvyslancem na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Tuhý se už minulý týden sešel se šéfem slovenské diplomacie Miroslavem Lajčákem. Podle slovenského ministerstva zahraničí tématem schůzky byla kromě jiného debata o bilaterálních vztazích mezi oběma státy, jejichž vysokou úroveň čeští i slovenští politici dlouhodobě oceňují.

Tuhý po předání pověřovacích listin novinářům řekl, že od středy už plnohodnotně reprezentuje Českou republiku na Slovensku.

„Při setkání s panem prezidentem Kiskou a na předchozí schůzce s panem ministrem zahraničí Lajčákem jsme hodnotili předchozí období, ve kterém Česká a Slovenská republika měla za sebou stoleté výročí. Shodli jsme se na tom, že vztahy obou zemí jsou skutečně výjimečné a že v tomto trendu chceme společně pokračovat dál,“ řekl nový český velvyslanec.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tomáš Tuhý (vlevo) se stal velvyslancem na Slovensku. Na snímku si podává ruku se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou

Prezident Miloš Zeman na návštěvách Slovenska opakovaně prosazoval otevření Českého domu v Bratislavě, ale zatím k tomu nedošlo.

„Je to určitě jedno z témat, kterými se tady budu v rámci svého mandátu zaobírat. Tento dům by v budoucnu měl sloužit nejenom pro reprezentaci České republiky, pro možnosti uspořádávání různých výstav, ale chceme tím dávat prostor i pro bilaterální spolupráci mezi jednotlivými kraji a podobně. To téma je stále ještě otevřené. V tuto chvíli vyhodnocujeme celý projekt a určitě budeme včas informovat o tom, jak se tento projekt vyvíjí,“ konstatoval.

Tuhý skončil ve funkci šéfa policie na základě vlastního rozhodnutí k 31. říjnu 2018. Mandát mu měl vypršet v dubnu příštího roku. Na české ambasádě v Bratislavě nahradil Livii Klausovou, která z postu velvyslankyně na Slovensku odešla letos koncem dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám