Hlavní obsah

Trump v poselství zvolí sjednocující tón

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se ve svém každoročním poselství o stavu unie zaměří na pět oblastí - přistěhovalectví, infrastrukturu, ceny léků, obchod a mezinárodní diplomacii. Měl by zvolit sjednocující tón a zaměřit se na možný kompromis mezi republikány a demokraty. Bílý dům zveřejnil výňatky u projevu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle zveřejněných částí vyzve prezident ke kompromisu a spolupráci obou politických stran, která by vedla k pokroku. Měl by říct, že společně lze překlenout staré rozdíly, vyléčit staré rány, vybudovat nové koalice či vytvořit nová řešení, která přinesou Americe slibnou budoucnost.

Trump se podle vládního úředníka chystá vyzvat Kongres, aby mu poslal zákon o financování infrastrukturních projektů, poskytne poslancům aktuální informace o obchodních jednáních s Čínou a vyzve je ke schválení jeho obchodní dohody s Kanadou a Mexikem, která má nahradit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA).

Požádá také o podporu snahy na snížení nákladů na zdravotní péči a cen léků na předpis. Zmínit by se mohl rovněž o vojenském úsilí po celém světě s důrazem na zájem ukončit angažovanost USA v zahraničních válkách a politických turbulencích ve Venezuele.

Peníze na bariéru

Každoroční projev, který prezident využívá k bilancování a předestření svých priorit v nadcházejícím roce, se měl původně uskutečnit 29. ledna. Demokratická šéfka dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová ho však odložila do doby, než bude vyřešena rozpočtová nouze americké vlády způsobená sporem prezidenta a Sněmovny reprezentantů o financování stavby bariéry na hranicích s Mexikem.

Spory vedly k tzv. shutdownu, kdy část úřadů neměla peníze na provoz a především na výplaty zaměstnanců. Prezident požaduje, aby Kongres v rozpočtu vyčlenil 5,7 miliardy dolarů na stavbu bariéry mezi USA a Mexikem. Demokraté to odmítají. Jeden ze senátorů dokonce uvedl, že vláda zatím neutratila téměř nic ze sumy 1,7 miliardy dolarů, kterou na stavbu dostala v posledních svou letech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám