Hlavní obsah

Trump brzy uvalí nová cla na dovoz aut, napsal německý list. Akcie automobilek oslabily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump by mohl již příští týden uvalit nová cla na dovoz automobilů do Spojených států. Informoval o tom v úterý německý list Wirtschaftswoche, který se odvolává na zdroje z Evropské unie. Zpráva měla negativní dopad na akcie evropských automobilek.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Americké ministerstvo obchodu začalo v květnu na pokyn prezidenta Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA, což vyvolalo obavy ze zavedení nových cel na automobily. Ohrožením národní bezpečnosti Spojené státy zdůvodnily také letošní uvalení nových cel na dovoz oceli a hliníku.

"Zpráva ministerstva obchodu leží na prezidentově stole," píše Wirtschaftswoche s odvoláním na zdroje z EU. "Trump o clech možná rozhodne již příští týden po setkání (skupiny velkých světových ekonomik) G20 v Buenos Aires," dodává.

Zpráva ministerstva doporučuje zavedení 25procentního cla na dovoz automobilů ze všech zemí kromě Kanady a Mexika. Cla by podle ní měla platit bez výjimky pro všechny typy osobních automobilů, uvedl Wirtschaftswoche.

Zpráva měla negativní dopad na akcie evropských automobilek, například německých firem Volkswagen, BMW a Daimler, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Trumpova cla na auta by bolela i Česko

Americký prezident Donald Trump hrozí uvalením 25procentního cla na dovoz aut z EU. Podle ekonomů by opatření mohlo ohrozit necelého půl procenta českého HDP,...

Výběr článků

Načítám