Hlavní obsah

Tereza Mašková: Vím, že ten sen může kdykoli skončit

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvačka Tereza Mašková žije svůj sen. Letos zvítězila ve vyhledávací soutěži SuperStar, upozornila na sebe v televizní show Tvoje tvář má známý hlas, která skončila o víkendu, vydává první album nazvané SuperStar a představila klip k singlu New Me, jenž by mohl napovědět, jak bude její další hudební prezentace vypadat.

Foto: Lucie Levá

Tereza Mašková je na začátku hudební kariéry.

Článek

Byla jste už před úspěchem v SuperStar rozhodnutá věnovat se hudbě?

Ano, a přála jsem si, aby mi účast v soutěži pomohla splnit si sen a zpívat. Od dětství jsem básnila o tom, že ze mě jednou bude zpěvačka, budu mít singl, videoklip, budu na plakátech a budu hodně koncertovat. SuperStar mě k tomu přiblížila a já si to užívám. Snažím se přitom stát nohama pevně na zemi, protože jsem si vědoma toho, že ten sen může kdykoli skončit.

Je o vás teď velký zájem?

Myslím si, že ano. Mám každý víkend koncerty, na kterých vystupuji buď se svou kapelou, nebo na halfplayback. Zvou mě i na premiéry filmů nebo na výstavy, což je pro mě skvělé nejenom kvůli tomu, že mě tam chtějí mít, ale i proto, že se i já někam podívám. Dostala jsem také nabídku hrát v divadle.

Foto: Lucie Levá

Tereza Mašková.

Jaká nabídka to je?

Budu účinkovat v pražském Činoherním klubu v inscenaci Sopranistky. Režíruje ji Ondřej Sokol, v hlavní roli vystupuje šest dívek a já jsem jednou z nich.

Jakými písněmi se prezentujete na koncertech?

Zatím hlavně těmi, které jsem zpívala v SuperStar. Lidé je chtějí slyšet, ostatně tvoří převahu písniček na mém albu SuperStar. Mám je ráda, takže mi to dělá radost.

Které jsou pro vás na interpretaci nejtěžší?

Chandelier, kterou zpívá Sia, a Vyznanie od Mariky Gombitové. Obě jsou velice náročné. Řada lidí mě nemá jako zpěvačku ráda, protože používám vibrato, což znamená, že se mi při zpěvu chvěje hlas. Chandelier je ale písnička, ve které to nesmím připustit. Převažují v ní krátké tóny, na které můj hlas není zvyklý. Je to pro mě výzva a větší námaha, ale už jsem si na to zvykla.

Vydala jste i anglicky zpívaný singl New Me, který se svým zvukem řadí do kategorie současného popu. Prozrazuje, v jakém ranku se budete na scéně dál pohybovat?

Ta písnička mi byla napsána takříkajíc na míru. Vznikla při procesu, který se jmenuje co-writing. Sejde se při něm několik autorů z různých zemí a společně napíšou během jednoho dvou dnů skladbu. Řekla jsem jim, jaká muzika se mi líbí, a oni mi na základě toho složili píseň.

Těžko ale říct, jestli je to podoba mé budoucí tvorby. Myslím si spíš, že když nahraju první sólové album s původními písněmi, budu se na něm trochu hledat a bude to směska žánrů. Stejně tak nemohu říct, že bude nazpívané pouze anglicky. Chtěla bych i české texty.

Foto: Warner Music

Tereza Mašková.

Skládáte si také písničky sama?

Nejsem vyloženě autorka hudby ani textů. Několik pokusů jsem absolvovala, pár skladeb mám takříkajíc v šuplíku, ale nemyslím si, že by obstály. Schopnost složit píseň ve mně tak docela není, jsem především interpret. Nelámu však nad sebou hůl, třeba mi jednou skládání půjde. Zatím autory spíše hledám.

Kde žijete?

Narodila jsem se v Třinci, ale už sedm let žiju v Praze. Přestěhovala jsem se do ní v době, kdy jsem nastoupila na Ježkovu konzervatoř, na které jsem studovala obor muzikál.

Z Třince jsou Ewa Farna, Tomáš Klus, Markéta Konvičková nebo již zaniklá skupina Charlie Straight. Jak si vysvětlujete, že z vašeho města vzešlo v poslední době tolik výrazných hudebních osobností?

Obvykle na tuto otázku odpovídám trochu s nadhledem. Říkám, že se o to nejspíš postaraly tamní železárny a vzduch, který kvůli nim v Třinci dýcháme.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám