Hlavní obsah

Vědci začali luxovat oceán. Nápad studenta má zatočit s plastovými odpadky

Novinky,
Aktualizováno

Nizozemská firma The Ocean Cleanup přišla s čistícím systémem skládajícím se z 600 metrů dlouhého pluhu s tři metry hlubokým okrajem, který má bránit plastovému odpadu v plutí ve vodě. Za celým konceptem, který byl v sobotu večer oficiálně spuštěn, stojí teprve 24letý nizozemský student Boyan Slat. Pokud vše půjde podle plánů, mělo by do roku 2040 z oceánů zmizet až 90 procent plastů.

Do roku 2040 by z oceánů mělo zmizet 90 procent plastového odpaduVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V sobotu večer našeho času byl první exemplář nazvaný System 001 vyslán nedaleko San Francisca do Tichého oceánu.

Cílem je dopravit jej do takzvané Velké tichomořské odpadkové skvrny (Great Pacific Garbage Patch), což je oblast mezi Kalifornií a Havají se zvýšenou koncentrací mořského odpadu, který se zde nahromadil v severním tichomořském koloběhu. Má tam být zhruba 1,8 biliónů kusů plastů. Zde se právě naplno prověří funkčnost a efektivnost nového systému.

Boyan Slat potvrzuje, že sobotní start projektu platí.

Systém by měl podle agentury Reuters využívat přírodních sil, jako je vítr, oceánské proudy či vlny, aby poháněly zábranu dopředu a aby se přirozeně zformovala do tvaru písmene U, čímž by se plasty koncentrovaly uprostřed.

Součástí jsou i světla na sluneční energii, kamery, senzory, satelitní anténa a protikolizní systém. Následně má přijít řada na loď, která by pravidelně odvážela nashromážděný odpad. Ten by se poté dále recykloval.

Foto: Profimedia.cz

Mladý nizozemský vynálezce Boyan Slat

Jde samozřejmě teprve o první krok. V následujícím roce nebo dvou plánuje nezisková organizace The Ocean Cleanup vypustit do moří dalších více než 60 takových systémů.

Ne každý sdílí nadšení

Na hodnocení je ještě brzy, ale někteří výzkumníci se každopádně obávají, že systém může být škodlivý pro mořský život – a mohl by prý dokonce zachytit i malé živočichy, jak uvádí zpráva portálu Business Insider.

Jiní namítají, že plastové části mohou být v oceánech až tak hluboko, že na ně studentův vynález nemusí dosáhnout, a čeká nás tudíž ještě daleko složitější úkol.

Novinky o Slatově záměru informovaly již dříve, například v souvislosti s tím, že se každý rok dostane do světových oceánů přibližně osm miliónů tun plastů, což hrozí ekologickou katastrofou. Tím pádem bude dle Nadace Ellen MacArthurové v roce 2050 v mořích, nepodnikne-li se nic, více tun plastů než tun ryb. [celá zpráva]

Tomuto mladému Nizozemci se však již předloni podařilo na projekt vybrat peníze od lidí z celého světa. Uvidíme tedy, jak se zařízení osvědčí...

Reklama

Související články

Smog zhoršuje poznávací schopnosti

Znečištění vzduchu má podle nového výzkumu „obrovské dopady” na poznávací schopnosti. Výzkum tak ukazuje, že nezdravý vzduch má na společnost široký vliv,...

Výběr článků

Načítám