Hlavní obsah

Tajemství šťastných párů

Novinky, bok

Když jsou spolu dva lidé ve vztahu po dlouhou dobu, je pro ně mnohem snadnější uvažovat o sobě jako o „společné jednotce” než jako o dvou samostatných lidech. Ačkoli taková „závislost” ve vztahu nemusí být pro každého, podle vědců je přínosná a lidem přináší větší uspokojení v partnerství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z Kalifornské univerzity v USA zkoumali spojitost mezi smýšlením lidí v páru a jejich spokojeností a kvalitou jejich vztahu. Ti, kteří se neprezentují jako dvě různé osobnosti, ale ve společnosti i jinde vystupují jako jedna „ucelená jednotka” (my jsme se seznámili, je to naše, u nás bylo... atd.), jsou podle zjištění ve vztahu mnohem spokojenější a také šťastnější než páry, kde každý vystupuje „sám za sebe”, uvádí Independent.

Tým pod vedením psycholožky Megan Robbinsové analyzoval 30 studií zahrnujících více jak 5000 dobrovolníků, polovina z nich byla v manželském svazku.

Odborníci se zaměřili na pět základních faktorů: jak dlouho spolu lidé žijí, jak se k sobě ve vztahu chovají, duševní zdraví jedinců, fyzické zdraví jedinců a také, jak o sebe pečují na denní bázi.

Z jejich výsledků vyplynulo, že chápání páru jako jednotky (tedy „my”) bylo prospěšné pro oba ve všech zmíněných kategoriích.

„Výhodou analýzy mnoha různých párů v mnoha různých kontextech je, že podobné smýšlení je ve výsledku přínosné pro pár nejen z jednoho hlediska, ale ve všech možných ohledech vztahu,” potvrzuje Alexander Karan, student pracující v laboratoři doktorky Robbinsové.

Studie publikovaná v časopise Social and Personal Relationships navíc zjistila, že podobné označování ve vztahu je přínosné napříč všemi věkovými skupinami.

Nicméně otázku, zda spokojené páry častěji přecházejí k podobnému označení, nebo je používání podobných označení teprve šťastnějšími činí, je ještě třeba prozkoumat.

„Pravděpodobně je to ale obojí, tvrdí Robbinsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám