Hlavní obsah

Světová banka

Foto: Jim Young, Reuters
Článek

Světová banka (SB) je institucí Organizace spojených národů (OSN), která zajišťuje finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím s cílem snížit chudobu a zlepšit životní podmínky.

Skupinu Světové banky tvoří pět subjektů. Nejdůležitější jsou dva - Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (International Bank for Reconstruction and Development – IBRD), která pomáhá středně bohatým a chudým, přitom ale solventním zemím v ekonomickém růstu, a Mezinárodní asociace pro rozvoj (International Development Association – IDA), která se pomáhá těm nejchudším zemím světa formou grantů, bezúročných či nízkoúročných půjček.

Třetím členem skupiny SB je Mezinárodní finanční korporace (IFC), která financuje projekty uskutečňované soukromými subjekty v rozvojových zemích a poskytuje záruky na politická rizika země (znárodnění, občanské války). Poslední dvě jsou Mnohostranná agentura pro investiční záruky (MIGA) a Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (ICSID)

V současné době je členem Skupiny Světové banky 189 zemí, včetně České republiky. Členy nejsou například Severní Korea nebo Kuba, ale také Lichtenštejnsko, Monako a Andorra.

V roce 2005 vyřadila Světová banka Českou republiku ze skupiny rozvojových zemí a zařadila ji tak po bok rozvinutých světových ekonomik. Znamená to, že Česko ztratilo nárok na čerpání výhodných úvěrů, této možnosti ale již delší dobu předtím nevyužívalo.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Odstupující prezident Světové banky Jim Yong Kim

Nejvyšším představitelem Světové banky je prezident volený na pětileté období Správní radou. Podle nepsané dohody poválečného vývoje tento post obsazuje Američan, zatímco post generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) je vyhrazen pro občana některého z evropských států.

V dubnu 2019 se novým šéfem SB stal David Malpass. Třišedesátiletý ekonom, dlouholetý republikán a dosavadní tajemník amerického ministerstva financí pro mezinárodní záležitosti byl hlavním vyjednavačem amerického prezidenta Donalda Trumpa v obchodní válce s Čínou.

Od 1. července 2012 byl prezidentem banky Američan Jim Yong Kim. Ve funkci měl být až do roku 2022, po šesti letech se ale rozhodl na přelomu ledna a února 2019 odstoupit. Prozatímní prezidentkou SB byla od 1. února 2019 její výkonná ředitelka Kristalina Georgievová.

Články k tématu