Hlavní obsah

Svěrákovy Vratné lahve měly premiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za mimořádného zájmu zvaných hostů se ve středu večer v osmi sálech pražského multikina ve Slovanském domě oficiálně představil snímek režiséra Jana Svěráka Vratné lahve. Po červeném koberci se prošli i další jeho tvůrci a protagonisté. Například scenárista a představitel hlavní role Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Jiří Macháček, Tatiana Vilhelmová, Miroslav Táborský a Nela Boudová.

Článek

Mezi přítomnými byli také hudební skladatel Ondřej Soukup, kostýmní výtvarnice Simona Rybáková, střihač Alois Fišárek a kameraman Vladimír Smutný. Z Londýna přiletěl koproducent Eric Abraham, majitelé dalších známých tváří usedli před filmovými plátny.

Režisér Jan Svěrák poděkoval všem, kteří se zúčastnili natáčení. Prozradil, že nedonošené dítě měří 2850 metrů, což činí 104 minut. "Doufám, že bude přinášet radost," uvedl.

Scenárista a herec Zdeněk Svěrák se svého syna zeptal, zda je pravda, že kdesi v rozhovoru řekl, že film je o tom, že se člověk může smířit se smrtí. "Ale že to nejde," zdůraznil syn Jan, na což jeho otec reagoval, že o žádných takových smiřovačkách tam není řeč.

V kinech ve 40 kopiích

Vratné lahve se v kinech objeví od čtvrtka ve 40 kopiích, z nichž jednu doplní anglické titulky. Očekává se, že tato "smutnoveselá" komedie, kterou kritika přijala kladně, bude v příštích dnech bojovat o vedení v tabulce zahajovacích víkendů, kde jsou zatím Menzelův snímek Obsluhoval jsem anglického krále a Janákovi Rafťáci - oba s návštěvností přesahujících 103 000 diváků. Překonala je jen pětice zahraničních titulů; tři díly Pána prstenů, Harry Potter a Ohnivý pohár a pokračování Pirátů z Karibiku, přičemž ten nejúspěšnější nasbíral při startovacím víkendu 149 095 diváků. Minulý Svěrákův snímek Tmavomodrý svět zhlédlo za první víkend 84 066 lidí, celkem jich však přilákal 1,2 miliónu.

Jan Bradáč z distribuční společnosti Falcon poukázal na úspěch testovacích projekcí Vratných lahví v Českých Budějovicích i předpremiér v Pardubicích a Hradci Králové. O víkendu je filmaři doprovodí do Olomouce, Ostravy a Brna, příští týden do Plzně. Tento snímek tak po neděli definitivně vystřídá ve vedení v žebříčku návštěvnosti "anglického krále", který už má na kontě 640 000 diváků. Oba snímky se rodily komplikovaně - realizaci Hrabalovy předlohy zdržely mnohaleté diskuse o autorských právech i osobě režiséra, zrod Vratných lahví ohrozil rozkol tvůrčího tandemu otce a syna, když režisér scenáristovi jeho práci vrátil, protože v ní postrádal zásadní emoci.

Inspirací byl chlapík z výkupu lahví

Inspirací k příběhu učitele v důchodu, který přijme místo v supermarketu u výkupu lahví, byl prý Svěrákovi chlapík z obdobného okénka na Petřinách, z něhož nebylo možné vypáčit slovo. A tak ho napadlo, co by asi na jeho místě dělal on. Tak se zrodil nápad na obchody, kde si lidé ještě spolu povídají. "Nyní je to o smíření se se smrtelností, zároveň i film o manželství a pocitu, který zná každý, kdo žije ve vztahu déle než pět let. A ne jen příběh o starém pánovi, který chce pořád pracovat," poukázal na změnu oscarový režisér. Předloha nyní podává upřímnější a nemilosrdnější zprávu o stavu duše na sklonku života.

Ačkoli Jan Svěrák natočil Vratné lahve pět let po Tmavomodrém světě, deset let po oscarovém Koljovi a 15 let po Obecné škole, která byla na Oscara nominována, s natáčením dalšího snímku prý chce začít už v létě - téma zatím tají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám