Hlavní obsah

Strůjce výslechového programu CIA kruté metody sám používal

Jeden ze strůjců kontroverzního výslechového programu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) zahrnujícího mučení vůbec poprvé přiznal, že používal na podezřelých z terorismu takzvaný waterboarding. James Mitchell v rozhovoru s portálem VICE News potvrdil některé podrobnosti senátní zprávy, která před týdnem označila praktiky za kruté, zároveň ale tyto metody obhajoval jako zpravodajsky přínosné.

Foto: Larry Downing, Reuters

Mučení prováděla CIA.

Článek

Mitchella, který v minulosti pracoval jako psycholog amerického letectva, si CIA najala k tomu, aby vypracoval zvláštní výslechové postupy pro osoby podezřívané z terorismu. Senát tyto metody označil za brutální a organizace hájící lidská práva je považují za mučení.

"Byl jsem součástí většího týmu, který prováděl waterboarding na menším počtu zadržených," řekl Mitchell. Při této metodě člověk leží spoután a na obličeji má například ručník, na který teče proudem voda. Cílem je navodit pocit topení. Mitchell dodal, že tuto praktiku použil například u Pákistánce Chálida Šajcha Muhammada, který tvrdí, že teroristické útoky na USA z 11. září 2001 zosnoval.

Senátní zpráva uvedla, že Muhammad podstoupil waterboarding 183krát, podle Mitchella na něj byla vylita voda jen 83krát. Každé lití vody trvalo jednu až deset vteřin.

Mitchell senátní dokument zpochybnil i tím, že komise výběrem jednotlivých případů překroutila celkový obraz výslechového programu, který přinesl vyšetřovatelům cenné zpravodajské informace.

Zprávu o nelidských výslechových praktikách zveřejnil Senát minulé úterý. Američtí vyšetřovatelé podle ní upírali vězňům spánek, ponižovali je a simulovali topení, aniž by získali potřebné informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám