Hlavní obsah

Stát nestíhá dodržovat lhůty k vracení majetku církví, tvrdí arcibiskupství

– Praha

Pražské arcibiskupství upozornilo, že téměř u třetiny výzev, které podalo v rámci církevních restitucí na vydání movitého i nemovitého majetku nedodržel stát zákonem danou půlroční lhůtu k uzavření dohody o vydání. Arcibiskupství o tom informovalo v březnovém Zpravodaji pražské arcidiecéze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Arcibiskupství se po 65 letech vrátí k lesnímu hospodaření. (ilustrační foto)

Článek

Úřady se brání tvrzením, že je často třeba doplnit dokumenty, jež by nárok podpořily. Podle zákona však nemohou po žadatelích dokumenty vyžadovat, mohou je pouze upozornit na to, že mají právo je doplnit. Dle zákona leží důkazní břemeno na žadatelích.

Arcibiskupství jako příklad, kdy lhůta na uzavření dohody nebyla dodržena, uvádí Sázavský klášter. "Povinná osoba, která měla uzavřít dohodu o vydání Sázavského kláštera, nepodala návrh ani po osmi měsících od převzetí výzvy," uvedl Petr Vyskočil z restitučního oddělení pražského arcibiskupství.

Pozemkovému úřadu chybí lidé

Povinnou osobou je Národní památkový ústav, který připomíná, že nemovitostí vztahující se k Sázavskému klášteru se týkají dvě výzvy, které podalo Benediktinské opatství Panny Marie a sv. Jeronýma v Emauzích a Římskokatolická farnost Sázava-Černé Budy.

"Oba žadatele jsme v říjnu a listopadu loňského roku obeslali s informací, že jejich výzvy nesplňují veškeré potřebné náležitosti; benediktini malou část doložili, ale na další naše upozornění již nereagovali. Kontaktovalo nás pouze pražské arcibiskupství, jehož zplnomocnění opravňující jej jednat za farnost ovšem zatím není součástí výzvy," řekla mluvčí NPÚ Simona Juračková.

NPÚ připravuje další dopisy, aby získal informace o postupu obou žadatelů a informoval je, že se sám snaží nezbytné podklady získat ve spolupráci s dalšími institucemi. NPÚ obdržel jen 38 žádostí o majetek. Nejvíce, téměř 3000, jich dostal Státní pozemkový úřad (SPÚ). Bývalý ředitel úřadu Petr Šťovíček v únoru uvedl, že úřadu chybí asi 100 lidí a vyjádřil obavy, že SPÚ nebude lhůty zvládat.

Arcibiskupství se chystá spravovat lesy

Arcibiskupství uvádí, že jím podané výzvy se u nemovitých věcí týkají přibližně 13 000 parcel. U movitých věcí se jedná asi o 3700 položek, do kterých patří umělecká díla i původní mobiliář církevních budov. Do začátku března byly podepsány jen dvě dohody o vydání dvou pozemků. Povinné osoby předložily 21 dohod o vydání nemovitostí, které ale ještě obě strany nepodepsaly. Zástupci arcibiskupství zdůrazňují, že na jednu výzvu bude třeba zpracovat nejméně jednu dohodu, v průměru však odhadem tři; celkově by arcibiskupství mělo s povinnými osobami uzavřít asi 2000 dohod.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Arcibiskupství se po 65 letech vrátí k lesnímu hospodaření. Požádalo o navrácení lesů původních arcibiskupských velkostatků, lesů kapitulních i farních o celkové rozloze přes 23 000 hektarů. Loni vznikla Lesní správa Arcibiskupství pražského, která bude obhospodařovat lesy arcibiskupské a lesy kapitul. Pro lesy farní bude zajišťovat odbornou a lesnickou činnost. Hospodařit v lesích plánuje arcibiskupství zadáváním jednotlivých činností dodavatelům, případně i vlastními zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám