Hlavní obsah

Spisovatelka Radka Třeštíková si přinesla vánoční tradice z Moravy

Novinky, Saša Šeflová

V rodině známé dokumentaristky Heleny Třeštíkové byly Vánoce vždy spíše o setkávání než o tradicích a jídle. Když se do rodiny přivdala spisovatelka Radka Třeštíková, kterou si vzal Helenin syn, fotograf Tomáš, a narodily se jim dvě děti, Ela a Jonatán, trochu se to změnilo.

Jak bude letos prožívat Vánoce Radka Třeštíková Video: Novinky

 
Článek

Úspěšná spisovatelka Radka Třeštíková ovšem zatím na Vánoce ještě nemyslí. „Já všechno dělám většinou až na poslední chvíli, a tak ani Vánoce nejsou výjimkou,” přiznala. „Doma se snažíme o kompromis mezi zvyky, které jsem přivezla já z Moravy a těmi, na které byl zvyklý Tomáš,” upřesnila.

O recept na bramborový salát, na který byl manžel zvyklý od maminky, ale v tomto případě nešlo.

„On nebyl zvyklý spíš na nic. Přes jídlo to moc neženou. Spíš chodí na společné procházky, zatímco já řeším, abych stihla uvařit. Tam hledáme kompromis, aby se to zvládlo,” vysvětlovala.

Foto: Novinky

Radka Třeštíková

„Moravské Vánoce jsou hlavně o jídle. Museli jsme mít napečeno cukroví, vždycky byla polévka, kapr a bramborový salát. Na Štědrý den se strojil stromeček. Tomášova rodina to takhle neměla. Možná, že stromek vytáhli už nazdobený, nevím. Oni jsou spíš hodně spolu a povídají si. Ty věci kolem je moc nezajímají,” vyprávěla.

S dětmi Radka vyrábí vánoční řetězy na stromek, nechává je zdobit perníčky, jinak prý zatím s pečením cukroví moc nepomáhají. „Ale já tedy sama pečení moc nedám, nejvýš dám vanilkové rohlíčky. Nejím ale teď žádný cukr, tak ani nevím, jestli vůbec budu péct,” uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám