Hlavní obsah

Soud začal rozplétat kauzu Mostecké uhelné, manažeři vinu odmítají

– Praha
Právo, Matěj Říha

Pražský městský soud v pondělí začal rozplétat případ údajného tunelování a divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Obžalovaní exmanažeři těžařské firmy obžalobu odmítají. Tvrdí také, že kvůli stejným skutkům již byli odsouzeni ve Švýcarsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Antonín Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký, Marek Čmejla, Robert Sýkora

Článek

Pozornost při zahájení soudního procesu přitáhl někdejší vrcholný manažer MUS Antonín Koláček, který se věnuje buddhismu a dalším náboženským výukám. Nedávno si změnil křestní jméno, k čemuž ho prý přivedl šamanský rituál. Se soudním procesem to prý nesouvisí. Nově se jmenuje Antonio.

„Můj život je založen na vztazích mezi lidmi a na vztazích a na léčení lidského potenciálu. Z toho důvodu Antonio,“ vysvětlil Koláček důvody pro změnu jména.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Antonín Koláček

Obžaloba viní Koláčka, Jiřího Diviše, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejlu z toho, že ovládli MUS jejími vlastními penězi a podvedli stát jakožto menšinového akcionáře. Česku údajně způsobili podvodem a zneužitím obchodních informací škodu nejméně 3,2 miliardy korun.

Škoda prý nevznikla

Manažeři jsou přesvědčeni o tom, že nikomu nevznikla škoda a že díky nim MUS nezkrachovala. „Úspěšně jsme ji převedli přes celé složité období české transformace do stavu, v němž se ve víceméně nezměněné podobě nachází nyní,“ uvedl Kraus.

Koláček jako jediný proces v Česku přivítal. Podle něj to umožní podívat se v klidu na skutečnosti, které se staly na konci devadesátých let. „Jsem přesvědčen, že jsem vždy vykonával to nejlepší pro MUS a nikdy jsem nepřekročil zákony. Věřím, že se ukáže pravda, kdo, jak a proč se snažil o naši kriminalizaci,“ řekl při výpovědi Koláček.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud začal projednávat kauzu údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti. Na snímku obžalovaný Robert Sýkora

Před soudem krátce promluvil také Klimecký, který dosud ke kauze mlčel. „Obžalobu a vinu odmítám a nerozumím jí. Řadu věcí slyším poprvé a nic o nich nevím,“ řekl v krátkém prohlášení Klimecký, který byl v minulosti generálním ředitelem MUS.

Vedlejší větví případu je pak údajné přijetí úplatku ze strany někdejšího náměstka ministra průmyslu a obchodu Roberta Sýkory, který se v době privatizace věnoval zpracováním podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji akcií. Žalobce tvrdí, že Sýkora obdržel tři miliony korun, které na účet jeho otce zaslal lobbista a zbrojař Pavel Musela. Podmínkou pro získání peněz přitom bylo to, že se podaří prodej akcií. Sýkora před soudem odmítl vypovídat.

Také Musela původně patřil mezi obviněné, a to kvůli podplácení. Jeho stíhání však státní zástupce ze zdravotních důvodů přerušil. Před deseti lety Musela za záhadných okolností spadl z posedu, zmrzačil se a ztratil paměť.

Reklama

Související témata:

Související články

Exmanažerům MUS zmrazili další stamilióny

Policie během léta podle zjištění Práva obstavila někdejším manažerům Mostecké uhelné společnosti další stamilióny korun. Celkově už má skupina obviněných...

Výběr článků

Načítám