Hlavní obsah

Soud nařídil zavedení zákazu jízdy starších naftových aut v Essenu

Essen/Gelsenkirchen

Německý správní soud v pátek 16. listopadu nařídil zavést zákazy jízdy starších naftových automobilů v některých částech západoněmeckých měst Essen a Gelsenkirchen. Týká se to i některých úseků frekventované dálnice A40, která vede jižní částí centra. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Pokud váš diesel neplní emisní normu Euro 6, v Německu vás čekají omezení. (Ilustrační foto)

Článek

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko musí podle soudu zapracovat odpovídající ustanovení do plánu k zajištění čistoty ovzduší. Zákazy by měly začít platit od července 2019.

Na jak staré diesely se bude zákaz vztahovat, však zatím upřesněno nebylo. V Hamburku, který s tímto opatřením přišel v letošním květnu jako první, mají do dotčených ulic povoleny vjezd jen diesely, které plní emisní normu Euro 6. [celá zpráva]

Rozhodnutí soudu je důsledkem žaloby organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe, která stejným způsobem - a zatím úspěšně - postupuje i proti dalším německým městům, v nichž je překračován limit 40 mikrogramů oxidu dusičitého (NO2) na metr krychlový v ročním průměru.

Zákazy se očekávají i v dalších městech

Kromě výše zmíněného Hamburku čeká motoristy částečný zákaz jízdy starších naftových automobilů i v dalších německých městech, například v Berlíně, Stuttgartu, Kolíně nad Rýnem, Bonnu či Frankfurtu nad Mohanem. [celá zpráva]

Kvůli přibývajícím zákazům jízdy ve spolkové republice je možné, že se část starších německých dieselů přesune do zemí východní Evropy. Obává se toho třeba eurokomisařka pro vnitřní trh a průmysl Elžbieta Bieńkowská.

Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí zemře v Německu ročně asi 6000 lidí předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu vyvolané emisemi NO2. Už v malých koncentracích může oxid dusičitý dlouhodobě vést k vážným následkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám