Hlavní obsah

Sněmovna chce pozastavit vydávání sKaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kontroverzní sKarty by podle Sněmovny neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora také žádá ministerstvo práce a sociálních věcí, aby pozastavilo vydávání karet do doby, než se projekt legislativně upraví. Doporučující usnesení prosadila v pátek opozice navzdory nesouhlasu ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Poslanci naopak neodsouhlasili výzvu, aby vláda odstoupila od rozvoje projektu a sKarty zrušila. Neprošlo ani usnesení, v němž by Sněmovna uvedla, že projekt pokládá za nesmyslný.

Ministerstvo práce v novém návrhu ohledně sKaret předpokládá, že by to byl povinný identifikační průkaz. Platební funkce karet by byla dobrovolná.

"Pevně věříme, že když to Sněmovna odhlasovala, že se to promítne do legislativy, kterou MPSV připravuje," řekla novinářům předkladatelka přijatých usnesení Kateřina Klasnová (VV).

Projekt sKaret kritizovala opozice i někteří koaliční poslanci. Müllerová jej naopak hájila. Uvedla mimo jiné, že musí postupovat podle platné legislativy a smlouvy, kterou má ministerstvo na vydávání karet uzavřenou s Českou spořitelnou.

Pojďme se na to vykašlat, nabádal kolegy Jandák

Opozice ve Sněmovně dlouhodobě razí názor, že projekt sKaret nemá cenu udržovat při životě. Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák vyzval při vlekoucí se debatě kolegy k tomu, aby se "tiše dohodli", na konci projektu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítězslav Jandák (ČSSD) ve Sněmovně

"Pojďme se na to vykašlat. Vy uznejte tiše, protože jsme džentlmeni, že se vám to nepodařilo. Že jste trošku možná předběhli dobu nebo jste možná zaspali s tou kartou. Ale uvědomte si, že my obtěžujeme občany," řekl poslanec s tím, že opozice přestane do koalice "kopat".

"My do vás nebudeme kopat, vy to tiše uznáte, sbalíme to a pojďme od toho. Já myslím, že lidi na to čekají," vyzval kolegy a vysloužil si potlesk z pléna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám