Hlavní obsah

Škoda prohrála boj o auta pro policii za čtvrt miliardy, úřad zrušil výběrové řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrové řízení na osobní automobily v policejní i běžné verzi s pohonem 4x4. V odůvodnění uvedl, že požadavky stanovené ministerstvem vnitra zvýhodňovaly Škodu Auto před jinými uchazeči. Na zrušený tendr upozornil server deníku E15. Obnova vozového parku bezpečnostních sborů za 250 milionů korun se tak opozdí.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že omezení některých dodavatelů bylo legitimní, zároveň ale uvedl, že proti prvoinstančnímu rozhodnutí ÚOHS ministerstvo nepodalo rozklad. „Centrální zadavatel se tomuto rozhodnutí bránit nebude a bude realizovat nové zadávací řízení,“ řekl serveru Ondřej Krátoška, mluvčí ministerstva.

Rozhodnutí bude mít podle mluvčího vliv na fungování bezpečnostních sborů, mnohá vozidla v barvách policie jsou již za hranicí životnosti.

Ministerstvo podle ÚOHS nastavilo ve výběrovém řízení vyhlášeném loni v červenci podmínky, které zvýhodnily vítěze tendru Škoda Auto. Podnět k zahájení správního řízení podala firma Hyundai Motor Czech. Úřad vyhodnotil část podmínek jako problematickou a v rozporu se zákonem. Šlo o požadavek na provedení aut ve verzi sedan nebo hatchback s pětidveřovou karoserií a přesně specifikovanými vnitřními rozměry vozu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Služební Škody Octavia.

„Kombinace těchto požadavků vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto,“ uvedl v pravomocném rozhodnutí antimonopolní úřad.

Hyundai podle E15 ve svém návrhu na zrušení tendru kritizoval také to, že limitující požadavky vyřadily z řízení třeba SUV Hyundai Tucson. Zástupci firmy kritizovali i požadavek na vyhřívané čelní sklo, které je podle nich typické právě pro vozy Škoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám