Hlavní obsah

Sklárna Jakub odvážlivcům umožní, aby si zkusili fouknout do píšťaly

Novinky, Alois Miarka

Sklárna Jakub v místní části Vrbna pod Pradědem v Mnichově zve všechny zájemce k návštěvě ve dnech státních svátků 1. a 8. května.

Foto: foto: archiv Sklárny Jakub

Častými návštěvníky mnichovské sklárny bývají i děti...

Článek

Malá rodinná sklárna vyrábějící „lesní sklo“ bývá veřejnosti přístupná každý pracovní den v čase od 6 do 14 hodin, ale tentokrát si tady můžete sami vyzkoušet, jak se z tvárné skelné hmoty sklářskou píšťalou a za užití forem dají foukat nejrůznější sklářské výrobky.

„Jsme na návštěvy ve sklárně zvyklí, máme i své věrné návštěvníky. Jedna paní sem chodila po dobu své dovolené v Jeseníkách každý den. Jen si sedla a hodiny pozorovala sklářskou pec a celý proces výroby. Když jsme se jí ptali, co ji na sklárnách tolik zajímá, řekla, že máme krásnou práci a je pro ni skvělý relax pozorovat, jak se co tvoří,“ potvrdil sklář Petr Slavkovský.

Je zvědavý, kolik návštěvníků sebere na 1. máje nebo 8. května odvahu a vyzkouší si fouknutí do sklářské píšťaly. Chce to kus fortelu i chlapské síly udržet taveninu na píšťale, aby se příliš neprověsila.

Dva mistři skláři Sklárny Jakub se základům řemeslu učili léta a ke svému mistrovství se propracovávají den co den. Tohle řemeslo opravdu milují a je to na jejich práci znát – je skvělé pozorovat je při souhře, pravém sklářském koncertu.

Sklárna Jakub je držitelem certifikátu Jeseníky-originální produkt a mezi vystavenými výrobky z lesního skla můžete obdivovat i takzvaný kuttrolf, který se v Jeseníkách vyráběl ve 14. století pro transport vody v měších vystlaných slámou. Jde o umnou otevřenou karafu s několika propletenými hrdly, které zabraňují vystříknutí tekutiny ven.

A jak vlastně vypadá lesní sklo? Je zelené, s množstvím vzduchových bublinek. Využívá se k výrobě nejrůznějších pohárů na víno či destiláty, džbánů, svícnů a podobně. Mnozí návštěvníci Jeseníků si lesní sklo odváží domů na památku i k dennímu užití, nebo jako skvělý dárek pro přátele.

Pokud se chcete dozvědět více, podívejte se na internetové stránky sklárny. V případě hezkého počasí můžete u Sklárny Jakub posedět na venkovních lavicích, občerstvit se a přitom přes okna pozorovat dění ve sklářské dílně, pro děti jsou venku herní prvky i s houpačkou.

A jestli se vám ve Vrbně pod Pradědem zalíbí, můžete v Jeseníkách třeba na rodinném výletě pobýt i déle. Pro inspirace nahlédněte na www.jeseniky-rodina.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám