Hlavní obsah

Skauti dovezli Betlémské světlo i do Pilníkova

Novinky, Jaroslav Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O třetí adventní neděli, tedy 16. prosince, dorazilo do Pilníkova Betlémské světlo. Přesně v 14:35 hodin vlakem z Trutnova. Opět je, letos již po sedmé, přivezli skauti z trutnovského skautského oddílu Hraničář Trutnov. V tomto oddílu je několik členek z Pilníkova, které vše zařídily.

Foto: Jaroslav Blažek

Skautky donesly Betlémské světlo obyvatelům DPS Pilníkov

Článek

Letošní světlo bylo zapáleno tradičně v chrámu Narození Páně v Betlémě přímo v jeskyni, kde se narodil Ježíš, a to 28. listopadu knězem řecké ortodoxní církve.

Do Pilníkova se Betlémské světlo letos dostalo z Lince, nikoliv z Vídně jako v předchozích letech. O šíření Betlémského světla po světě se, stejně jako v minulých letech, starají skauti. Motto pro letošní rok bylo převzato od německých skautů a je „Mír potřebuje rozmanitost – společně pro tolerantní společnost“ a světlo je jako symbol šíření míru a porozumění mezi národy.  

V Pilníkově si první zájemci převzali Betlémské světlo již na pilníkovském nádraží. Potom kurýři se světlem zamířili do Domova pro seniory, kde nejprve všem shromážděným seniorům rozdali jednoduché hudební nástroje, a potom si s nimi zazpívali několik známých českých koled a předali jim přání vyrobené trutnovskými skautkami – světluškami z oddílu ABSAROK. Skautky samozřejmě nezapomněly ani na seniory, kteří nemohli přijít, a navštívili je na jejich pokojích.  

Potom kurýři navštívili dům s pečovatelskou službou, kde jejich zpěv vánočních koled vylákal na chodbu řadu obyvatel domu, kteří si přišli zazpívat i pro plamínek. Také sem i přišlo několik obyvatel z okolních domů pro světlo.  

Roznos světla se již stal místní tradicí, která snad i potěší naše spoluobčany. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám