Hlavní obsah

Sdružení pohřebnictví dostalo pokutu za kopání hrobů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Problémy s antimonopolním úřadem nemají jen koncerny s miliardovými obraty, ale například i Sdružení pohřebnictví České republiky. Úřad na ochranu hospodářské soutěže mu udělil pokutu ve výši půl miliónu korun. Sdružení se totiž řídilo několika dokumenty, které poruší pravidla hospodářské soutěže. Například návod, jak zpoplatnit kopání hrobů.

Článek

„Sdružení od roku 2002 do současnosti přijalo několik předpisů a metodik, které vedly k narušení hospodářské soutěže na trhu pohřebních a souvisejících služeb,“ uvedl ředitel sekce ochrany hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda.

Dodal, že kromě zaplacení pokuty musí sdružení své členy, kterých je přibližně 140, informovat o obsahu rozhodnutí ÚOHS a upravit některé materiály tak, aby neodporovaly pravidlům soutěže. Neruda uvedl, že šlo mimo jiné o tři dokumenty. Jeden z nich, nazvaný Jak postupovat při kopání hrobů, obsahoval návod na stanovení ceny. „To je z hlediska zákona o ochraně hospodářské soutěže nepřípustné,“ dodal Neruda.

Porušen byl podle úřadu i Kodex cti. Ten obsahuje pravidlo, že nelze za své služby požadovat služby nižší, než jsou ceny obvyklé. Dále Sdružení pohřebnictví porušilo i zákaz podávání informací o cenách mezi konkurenty.

Antimonopolní úřad připomněl, že v pohřebnictví nejde o první prohřešek. Již před třemi lety potvrdil předseda úřadu pokutu 900 tisíc korun společnosti A.S.A. TS Prostějov, která odmítala poskytovat služby provádění obřadů posledního rozloučení v obřadní síni v Prostějově podnikateli Pavlu Makovému. „Tím zneužila svého dominantního postavení,“ uzavřel Neruda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám