Hlavní obsah

Rybova Česká mše vánoční rozezní zámek Dobříš čtyři dny před Štědrým dnem

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se skladatel Jakub Jan Ryba narodil už v roce 1765, jeho Česká mše vánoční je dodnes nejhranější skladbou vánočního období. Své o tom ví také soubor Příbramské filharmonie - oblíbenou „Rybovku“ představí i letos krátce před Štědrým dnem v Zrcadlovém sále na zámku Dobříš.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Oblíbenou „Rybovku“ představí Příbramská filharmonie i letos krátce před Štědrým dnem v Zrcadlovém sále na zámku Dobříš

Článek

Dvojkoncert Příbramské filharmonie, který završí prosincový adventní kulturní program na dobříšském zámku, se koná 20. prosince od 17:00 a 19:30 hodin. „Program bude výhradně vánoční a Rybovu mši doplní mimo jiné oblíbené skladby Adama Václava Michny z Otradovic,“ sdělil vedoucí Příbramské filharmonie Pavel Šmolík.

V programu obou koncertů vystoupí spolu s Příbramskou filharmonií Komorní smíšený sbor Dr. Vl. Vepřeka a zazpívají i sólisté Zuzana Horská, Radek Prügl a Karel Brynda.

„Chybět nebudou ale ani instrumentální sólisté. S koncertem na zobcovou flétnu barokního autora Leonarda Lea vystoupí Iveta Fraitová a vůbec poprvé se ve vánočně naladěném Zrcadlovém sále představí i varhanice Tereza Ježková. Budoucí stálá spolupracovnice Příbramské filharmonie přednese varhanní part Rybovy mše,“ informoval Šmolík, pod jehož vedením proběhne letošní adventní koncert pravděpodobně naposled.

„Ano, patrně to bude poslední vánoční koncert Příbramské filharmonie pod mým vedením. Nástupce zatím není jistý, nepředpokládám ani jakékoli bilancování na letošním vystoupení,“ uvedl Šmolík.

Hlavní náplň celého večera bude opět představovat Česká mše vánoční, vánoční skladby Adama Václava Michny z Otradovic a další vánoční pastorely a koledy.

Reklama

Výběr článků

Načítám