Hlavní obsah

Získat Rohypnol bude těžší

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lék Rohypnol, který pomáhá pacientům trpícím nespavostí, bude výhradně na recept s modrým pruhem a ne na běžný recept, jako tomu bylo dosud. Lék tak bude podléhat mnohem přísnější kontrole. Rozhodli o tom poslanci, když ve středu hladce schválili novelu zákona o návykových látkách. Nyní o ní bude rozhodovat Senát a prezident.

Foto: www.zameknapajedla.cz

Potomci J. A. Bati při loňském setkání v zámku Napajedla.

Článek

"Rohypnol stále více zneužívají narkomani, kteří jsou závislí na heroinu. Když heroin nemají, používají právě Rohypnol. Chceme zabránit tomu, aby se s tímto lékem obchodovalo a zneužíval se," řekla Právu po hlasování Sněmovny ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Jen loni se ho v ČR spotřebovalo za 20 miliónů korun. Pacienti, kteří lék skutečně potřebují se nemusejí obávat, že o něj přijdou. Posuzování každého případu ale bude nyní přísnější než dřív.

Lék sledován jako opiát

"Modrý pruh na receptu znamená, že je nejpřísněji sledován a kontrolován. Předpis je ve dvou kopiích, kdy jedna zůstává u lékaře, který lék předepíše, druhá v lékárně a originál jde zdravotní pojišťovně," již dříve vysvětlil Právu Jan Horáček, mluvčí České lékárnické komory.

Je tedy trojí evidence léku, což u normálního léku není. Přesně se zjistí, který lékař kterému pacientovi a kdy ho předepsal a kolik balení. Zjistí se rovněž, zda pacient si ho nenechává předepisovat od více lékařů. "Tím se Rohypnol zařadil mezi léky nejpřísněji sledované, kam patří opiáty, třeba morfium. Nikdo si nedovolí předepsat ho neoprávněně, protože chodí kontroly a ty jsou přísné," řekl Horáček.

Dodal, že v lékárnách jsou knihy opiátů a u každého balení se musí přesně doložit jeho vydání. Rohypnol je znám i tím, že ho používají "uspávačky" k omámení svých obětí, které pak okradou.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédsko proti rohypnolu

Švédská policie a úřady činné v celním a trestním řízení usilují o zpřísnění trestů za nelegální operace s lékem na spaní rohypnol. Hlavním důvodem je stále...

Výběr článků

Načítám