Hlavní obsah

Řezbáři okupovali Štěrkovnu i v dešti

Právo, Aleš Honus

První ročník Prajzské řezbářské show se uskutečnil o víkendu na břehu jezera Štěrkovna v Hlučíně. Desítka řezbářů nejenom z České republiky, ale i z Polska a Slovenska měla za úkol během tří dnů zhotovit sochy na zadaná témata.

Foto: Aleš Honus, Právo

Polský řezbář Władek Ligocki dokončuje sochu, kterou vytesal ze dřeva na břehu hlučínské Štěrkovny.

Článek

Přehlídka sice měla být původně soutěžní, ale organizátoři museli od tohoto záměru pod vlivem nepříznivého počasí upustit.

Počasí nám udělalo čáru přes rozpočet, a tak jsme museli trochu improvizovat.
Blanka Kotrlová, místostarostka Hlučína

Pořadatelé původně počítali, že návštěvníci budou muset hlasovat o nejlepší sochu. Vzhledem k trvalému dešti a s tím související nízké účasti se ale nakonec rozhodli cenu diváků zrušit.

„Počasí nám udělalo čáru přes rozpočet, a tak jsme museli tak trochu improvizovat. Rozhodli jsme se, že odměnu dostane každý z účastníků. Myslím, že si to všichni zaslouží,“ řekla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Myšlenka do dřeva

Vzhledem k tomu, že se řezbářská show konala u vody, řada z účastníků vytvořila díla, která s místem vzniku nějak souznějí. Ze dřeva se tak během tří dnů postupně vyloupli vodník, muž na vodních lyžích a také kytarista, jenž pro změnu symbolizuje oblíbený hudební festival, který se na břehu Štěrkovny koná každoročně uprostřed léta.

„Dvě sochy vznikly jako dar pro naše partnerská města, několik dalších se prodalo a ostatní budou v blízké době rozmístěny na venkovních prostranstvích,“ dodala Kotrlová.

Mezi řezbáři byli k vidění například otec a syn Milan a Filip Liskovi, ostravský rodák Petr Gerych, nebo třeba polský umělec Władek Ligocki.

„Rád se účastním řezbářských sympozií, protože se na nich setkávám s lidmi, kteří milují dřevo stejně jako já,“ prozradil polský řezbář.

Do Hlučína přijelo i několik řezbářů ze Slovenska, třeba Martin Kalman nebo Miroslav Trnovský. „Vždy mě fascinovalo, že mohu vložit pomocí dláta do dřeva svoji vlastní myšlenku vyjádřenou v soše nebo v reliéfu,“ říká slovenský řezbář.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlínský kraj ocení mistry rukodělné výroby

Jízdy králů v Hluku, v Kunovicích a ve Vlčnově a také Slovácký verbuňk se dostaly na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Zlínského kraje....

Výběr článků

Načítám