Hlavní obsah

Psychologové: výměna by měla být postupná

V prvních měsících života vzniká velmi silné pouto mezi matkou a dítětem. Výměna dětí by podle psychologů měla být pozvolná a pod dohledem odborníků.

Článek

"Dítě v tomto věku už rozlišuje mezi matkou a cizím člověkem. Musí se tak pomaleji a přiměřeně postupovat v případě navazování vztahu s novou matkou," řekl Právu psycholog Jeroným Klimeš. S tím souhlasí i jeho kolega Karel Humhal.

Podle něj může mít záměna neblahý vliv na psychiku dítěte. "Pokud jde o rodiče vyrovnané a psychicky zralé, tak se s tím můžou vyrovnat. Může to mít však vliv na dítě, které sice nemá ještě to vědomí prožívání a nebude si na to pamatovat, ale vnímá v rovině pachů či doteků a skutečnost, že si deset měsíců vytvářelo vztah k nějaké osobě a najednou dojde ke změně, na něm může zanechat nějaký následek, nějaké trauma. Nebude si to vědomě vybavovat, ale když mu to pak v životě nějaká situace připomene, může to vést k reakci," uvedl Humhal.

Dodal, že jsou známy případy, kdy stačí, aby bylo odloučeno dítě zhruba ve stáří do osmnácti měsíců na dva týdny od matky a v dítěti to zanechá natrvalo stopy.

Reklama

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Výběr článků

Načítám