Hlavní obsah

První výrobky dostaly známku Testováno v Antarktidě

Právo, Vladimír Klepáč

Pohorky a termoprádlo dvou českých firem jsou prvními výrobky, jimž byla udělena nová ochranná známka Testováno v Antarktidě. Počátkem letošního roku obstály v klimaticky náročných podmínkách v oblasti jižního pólu, kde jejich odolnost přímo v terénu testoval tým polárníků pobývajících na české vědecké Mendelově stanici.

Foto: Masarykova univerzita

Tyto pohorky prošly testem.

Článek

O novou známku pro své výrobky má již nyní zájem dalších deset českých firem.

„Budeme ji vydávat i pro mezinárodní využití, tedy pod anglickým názvem Tested in Antarctica. Známka by mohla napomoci některým našim firmám prosadit své produkty například mezi zákazníky v USA,“ řekl Právu vedoucí nedávné expedice Pavel Kapler.

Přírodovědci z Antarktidy mimo jiné pomohli vylepšit konstrukci větrné elektrárny

Ochrannou známku vydává brněnská Masarykova univerzita, která již dvanáct let provozuje na ostrově Jamese Rosse u antarktického poloostrova polární stanici. Vědci při pobytu na ní zkoumají zejména vše, co souvisí se změnou světového klimatu.

Jedny boty na sezónu

Testovaným pohorkám i termoprádlu dali podle Kaplera pořádně zabrat.

Po návratu do vlasti tyto výrobky zkontrolovali odborníci, kteří dali souhlas k jejich označení novou ochrannou známkou.

„Například pár týdnů používání pohorek v Antarktidě se rovná pěti letům jejich běžného nošení v podmínkách střední Evropy. Každý z nás až dosud prošoupal při jedné expedici na jih jedny boty. Někteří kolegové při ní zdolají po svých až čtyři sta kilometrů. Překonávají mrazové pouště, přecházejí ledovce, brodí se v potocích a boty tam neustále čelí i ostrohrannému sopečnému kamení,“ vysvětlil Kapler.

Známku Testováno v Antarktidě získala na své pohorky firma Prabos plus, a. s., a na termoprádlo společnost VÚB, a. s.

Přestože do další expedice směrem na jih zbývá zhruba půl roku, polárníci již evidují další firmy, které mají zájem o test odolnosti svých produktů. Prověřovat se například budou bundy nebo ponožky.

Přihlásili se i výrobci využívající nanotechnologie. Pro jednu z firem budou vědci testovat například odolnost nově vyvinuté nátěrové hmoty. Pro další společnost budou prověřovat účinnost jejích aditiv, která se pro zlepšení výkonu motoru přidávají do paliva.

Přestože stanici obývají vždy počátkem roku na zhruba tři měsíce týmy složené převážně z klimatologů, přírodovědců a geologů, pro své kolegy z jiných oborů testují v Antarktidě i nejnovější technologie, například odolnost plastů. Přírodovědci tak mimo jiné pomohli vylepšit konstrukci větrné elektrárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám