Hlavní obsah

Protékající WC může stát 20 000 ročně. Jak zastavit plýtvání a ušetřit za vodu?

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropě začíná hrozit sucho a Evropská komise vyzývá ke snížení spotřeby vody. Pomoci mají i úspornější spotřebiče. Sebeúspornější pračka nebo myčka nádobí ale nepomůže, když vám kape kohoutek nebo protéká záchod.

Článek

I slabě protékajícím splachovadlem totiž může zbytečně protéci až 1000 litrů vody denně neboli jeden kubík. Za rok je to tedy 365 krychlových metrů a při současných cenách vodného a stočného (v Praze pro rok 2010 56,51 Kč) můžete za tento „drobný nedostatek“ zaplatit až 20 626 korun!

Na internetových stránkách Pražských vodovodů a kanalizací si kromě varovných propočtů můžete přečíst i sérii rad, jak únikům vody v domácnostech a zbytečným výdajům zabránit. Základní rada zní: opravte místa, kudy voda uniká, jako jsou kapající kohoutky, záchody nebo vodovodní potrubí. I sebedražší instalatér, který přijde v neděli za zvýšenou sazbu a napočítá si k tomu cestu přes půl republiky, se vám totiž nakonec vyplatí. A kapající kohoutek většinou zásah o víkendu nevyžaduje.

Jak ušetřit v kuchyni

Dávejte nádobu s pitnou vodou do ledničky. Nemusíte tak pokaždé, když máte žízeň, nechat dlouho téct kohoutek, než bude voda studená.

Při mytí nádobí nenechávejte téct vodu. Myčku na nádobí pouštějte, až když je plná špinavých talířů. Jestliže umýváte nádobí ručně dvakrát denně, spotřebujete asi 70 litrů. Naplníte-li myčku na její plnou kapacitu jedenkrát denně, spotřebujete přibližně 20 litrů vody.

Jak ušetřit v koupelně a na WC

Nechte si nainstalovat úsporný splachovací systém. Nainstalujte si úsporné zařízení na sprchu, ta v každém případě spotřebuje mnohem méně vody než koupel ve vaně. Při čištění zubů nenechávejte téct kohoutek.

Odpad z koupelny nesplachujte, ale vyhazujte do odpadkového koše. Perte pouze tehdy, když je pračka plná. Nenechávejte volně téct vodovodní kohoutky.

Jak ušetřit v zahradě

Pokud musíte zalévat trávník, zalévejte ho vždy po ránu nebo večer, ať zabráníte vypařování vody. Jedna větší dávka vody týdně je prospěšnější než několik krátkých  postřiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám