Hlavní obsah

Preventivní odstranění prsů není v Česku vzácností

Právo, aa, per

Herečka Angelina Jolie v úterý zaskočila svět, když informovala o tom, že si z preventivních důvodů nechala odstranit mléčné žlázy a nahradila je implantáty. Také v České republice jsou genetické testy dostupné ve všech onkologických centrech a preventivní odnětí prsů je stále častější.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie

Článek

Podle vedoucího centra komplexní chirurgické péče o ženy s onemocněním prsu v pražské Nemocnici Na Bulovce Jana Měšťáka v centru podstoupilo preventivní zákrok už několik desítek žen. Používaný implantát stojí od 8500 korun.

„Ablace prsů z genetických důvodů se týká v ČR jen velmi malého počtu žen,“ řekl Právu šéf České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jiří Vorlíček. „Pokud má žena rizikovou mutaci, nabídneme jí, že se buď prsy odejmou a udělá se plastika, nebo bude v kratších intervalech sledována mamografií či ultrazvukem,“ upřesnil. „Test rizikovým ženám platí pojišťovny a stojí asi tisíc korun.“

„Že by přišla žena a řekla, že se bojí rakoviny prsu, a proto chce prsa uříznout, s tím jsem se ještě nesetkala,“ řekla Právu Jana Prausová, přednostka onkologické kliniky FN Motol v Praze. „Stalo se mi ale, že žena měla rakovinu v jednom prsu a chtěla uříznout oba. Pokud v rodinné anamnéze rakovina prsu je, nabídneme ženě genetické vyšetření. Pokud testy ukážou, že je pozitivní, nabídne se jí ablace prsů a žena chodí pravidelně na onkologická vyšetření,“ uvedla Prausová. Na genetické testy by měly jít i další členky rodiny.

Lékaři Právu potvrdili, že preventivní odstranění prsů z genetických důvodů je pro ženu psychicky velmi náročné – ne každá takový zákrok unese, ale pokud se pro ablaci rozhodnou, později nelitují.

VZP hradí prevenci

VZP ročně hradí vyšetření kvůli podezření na nádor prsu asi 50 tisícům žen. „Celkem je kvůli rakovině prsu ročně hospitalizováno asi 5800 pojištěnek VZP. Náklady na léčbu se pohybují kolem 1,3 miliardy ročně,“ sdělil Právu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pojišťovna ale hradí odstranění prsu pouze tehdy, pokud to lékař specialista indikuje ze zdravotních důvodů. Pak VZP hradí i remodelaci prsu včetně implantátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám