Hlavní obsah

Praktický průvodce při cestách do exotiky

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna dovolených na bělostných plážích s tyrkysově modrým mořem vstupuje do své hlavní fáze. Chystáte se do nějaké vzdálené exotické země? Podívejte se na naše tipy, na co myslet před cestou, aby pobyt proběhl bez komplikací.

Foto: Shutterstock

Kambodža – ostrov Koh Rong

Článek

Účel cesty

Turista chystající se do exotické destinace by si měl v první chvíli ujasnit, za jakým účelem se chystá vycestovat a jakým způsobem dovolenou v zemi stráví. Je to totiž jiné, když chce bydlet v hotelovém resortu, kde jsou služby na dobré úrovni, či ho láká cestování do džunglí a přespávání mimo turistické oblasti. Druhá varianta skrývá daleko větší rizika, ať už bezpečnostní, či zdravotní, a turista by měl být obezřetný a dobře informovaný.

Očkování

S tím souvisí i nutnost očkování. To není v žádné zemi povinné, výjimku tvoří pouze epidemický výskyt choroby na některých místech a přejíždění z těchto zemí do cílové destinace. Cestující by měl být vždy dobře obeznámen s tím, jaké nemoci v dané zemi hrozí, a dle toho zvážit potřebné očkování. Opět ale záleží na způsobu trávení dovolené a na ročním období, které v zemi během návštěvy panuje. Budete-li přebývat v turistických oblastech, které jsou vždy na daleko vyšší úrovni, očkování není nutné. Je důležité říct, že veřejně přístupné seznamy všech doporučených očkování v jednotlivých zemích jsou připravované pro turisty, kteří cestují na vlastní pěst, stravují se mimo hotely, a riziko infekce jim tak hrozí mnohem vyšší.

Cestovní kanceláře však v případě cest do vzdálených zemí očkování doporučují, protože jde o zásadní způsob prevence onemocnění. Veškeré informace i samotnou vakcinaci mohou poskytnout specializované kliniky tropických nemocí a očkovací centra. Očkování je třeba provést včas před zahájením pobytu, aby byl dodržen odstup mezi jednotlivými vakcínami a aplikace byla účinná. Nejčastěji doporučované jsou vakcinace proti žluté zimnici, břišnímu tyfu a hepatitidě A či B.

Foto: Shutterstock

Kambodža - Křesťanský kostel na vrcholu hory Bokor v Národním parku Preah Monivong

Lékárničku s sebou

Při cestách (nejen) do exotiky vždy přísně dodržujte správné hygienické návyky, doporučujeme používat pouze balenou vodu a vyhýbat se kostkám ledu v nápojích. Stejně tak nekonzumujte syrové maso či ovoce bez slupek, které je myto místní vodou. V kvalitních hotelech jsou tato rizika eliminována, protože při úpravě jídel používají převařenou vodu. Opatrně také na saláty, zelí, mrkev a jiné v místě pěstované plodiny, které jsou v některých případech přihnojovány močůvkou, a nelze je tedy zcela omýt.

Základní výbavou každého turisty by měla být kvalitní lékárnička obsahující všechny základní léky – proti průjmům, alergiím, nachlazení a případně analgetika. Do kufru určitě přibalte i repelent a insekticidy. Nezapomeňte na vhodnou ochranu před slunečním zářením, používejte opalovací krémy s vysokým faktorem a kvalitní sluneční brýle.

Nutné formality před cestou

Před cestou zkontrolujte platnost cestovních dokladů. Při návštěvě vzdálených zemí nestačí občanské průkazy, jak jsme zvyklí ze zemí EU, ale je nutný cestovní pas. Pokud se chystáte na dovolenou s dětmi, i ony musí mít svůj vlastní cestovní doklad. Některé země vyžadují minimální platnost pasu ještě šest měsíců po vstupu do země. Donedávna bylo riziko cestovat s expresně vydaným pasem bez biometrických údajů, s tzv. rychlopasy s krátkou dobou platnosti. Od ledna tohoto roku je cestování na poslední chvíli bez rizik a pohodlnější. Krátkodobé pasy bez strojově čitelných údajů se již nevydávají.

Klasický pas s biometrickými údaji můžete vyřídit už do šesti pracovních dnů, jeho platnost je 10 let, u dětí do 15 let platí pas pět let. Za zapomnětlivost si ale připlatíte. Za expresní vyřízení si úřady účtují vyšší správní poplatek – dospělí zaplatí 4000 Kč a děti 2000 Kč. Před cestou si pro případ ztráty dokladu vytvořte kopii svého pasu.

Foto: Shutterstock

Maledivy

Před cestou do exotiky zkontrolujte, jaké jsou vstupní podmínky do dané země a zda je třeba zařídit si vízum. Ověřené informace o vízovém styku najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Tento web obsahuje adresy příslušných ambasád i aktuální doporučení pro cesty. Doporučujeme i bezplatnou registraci do databáze DROZD (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí), a to zejména pokud se chystáte cestovat individuálně a nemáte s sebou zkušené delegáty či průvodce cestovních kanceláří, kteří znají oblast a mají také bezprostřední informace z ministerstva zahraničních věcí. Informace v databázi slouží MZV k poskytování pomoci, vyskytne-li se občan v zahraničí v nouzi.

V souvislosti s cestami do exotiky nezapomínejte na kvalitní cestovní pojištění. Dobře si promyslete svůj program dovolené a pojištění tomu přizpůsobte. Včasné vyřízení všech těchto formalit zajistí dovolenou v klidu a bez starostí.

Výhody cestovních kanceláří

Pokud se rozhodnete cestovat s cestovní kanceláří, odpadne vám mnoho povinností a dohledávání informací. Nejen že za vás vyřeší vízum a pojištění, ale nemusíte se starat ani o zajištění letenek, ubytování nebo o transfer z letiště do hotelu, který zejména v pozdních hodinách příletu může být komplikovaný. Nespornou výhodou je také přítomnost delegáta či asistenta v místě pobytu, který je po celou dobu dovolené neustále k dispozici.

Kvalitní cestovní kanceláře navíc poskytnou veškeré praktické informace ještě před cestou, například adaptéry do odlišných zásuvek tak nemusíte řešit až po příjezdu do země. Získáte informace o tom, jaká měna v zemi platí, kde výhodně směnit, jak je to s výběrem v bankomatech, s internetovým připojením nebo datovým roamingem. Prostřednictvím cestovní kanceláře také můžete absolvovat zajímavé fakultativní výlety s česky hovořícími průvodci, kteří velmi dobře znají místní poměry a poradí, kde levně nakoupit nebo kam zajít na dobré jídlo.

Foto: Shutterstock

Indie - Nádherné pláže v provincii Goa

U nás léto, jinde zima

V mnoha exotických zemích je jiné počasí než to, které panuje zrovna u nás. V těchto se rozlišuje období sucha a období dešťů. Mnoho turistů má představu, že během období dešťů v dané zemi neustále prší, jedná se ale spíše o intenzivní noční přeháňky. Pokud plánujete dovolenou v exotickém hotelovém resortu, toto období nijak nemusí narušit vaši plážovou dovolenou. Jinak tomu je ale u dobrodruhů, kteří chtějí v zemi hlavně cestovat. Musí počítat s tím, že silnice v takových zemích nejsou kvalitou srovnatelné s Evropou, mohou být pod vodou a doprava tak bude komplikovanější.

Je třeba také zvolit vhodné oblečení vzhledem k odlišnému klimatu v exotických zemích. Opět záleží na tom, kterou zemi chcete navštívit a jak budete trávit dovolenou. Liší se oblečení do pouště, na hory nebo do džungle. V případě návštěvy populárních destinací v Karibiku nebo jihovýchodní Asii se při cestování doporučují vzdušné bavlněné oděvy světlých barev s dlouhými rukávy.

Respekt k místním zvykům

Turista by měl počítat i s tím, že poměry ve vzdálených zemích nejsou srovnatelné s těmi evropskými a platí tam naprosto jiná pravidla, než na jaká jsme zvyklí u nás. Každý cestující by měl plně respektovat veškeré zvyklosti v jiných zemích. Týká se to zejména náboženství a pravidel z něj vycházejících. Návštěvníci by měli brát v potaz i odlišné zvyky během náboženských svátků v daných zemích.

Plavky jsou pouze plážovou záležitostí, v hotelovém zázemí nebo ve městech a u památek by měl být turista standardně oblečen (v arabských zemích by se mělo dbát i na zakrytá ramena a kolena dle místních zvyklostí). Se všemi pravidly se seznamte již před cestami do exotiky. Myslete i na to, že například země jihovýchodní Asie patří mezi „nedotykové”. Kontakt mezi osobami na veřejnosti tak není vhodný. Toto platí i v případě pouhého hlazení dítěte po hlavičce.

Foto: Shutterstock

Kambodža - Královský paláv v Phnompenh

Nezapomeňte, že v exotických zemích vše chodí trochu jinak než u nás, odměnou vám bude nezapomenutelný cestovatelský zážitek v místech s fascinující přírodou a kulturou. Neváhejte a vyberte si zajímavou destinaci dle vašich snů. Cestovní kanceláře vám rády pomohou splnit vaše přání a poradí vám všechny důležité náležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám