Hlavní obsah

Poslanci schválili omezení anonymních akcií

• Aktualizováno

Sněmovna v úterý schválila novelu, která má regulovat anonymní akcie. Poslanci podpořili původní vládní návrh, podle něhož budou firmy muset firmy zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře nebo je uložit v bance. Pokud tak neučiní, stanou se akcie cennými papíry na jméno. Normu podpořilo 160 poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze poslanecké sněmovny

Článek

Většinovou podporu tak nenašel návrh předsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka, který chtěl, aby už vydané anonymní akcie dále existovaly. Pokud by se společnost s anonymními akciemi chtěla ucházet o veřejnou zakázku, musela by své vlastníky odkrýt.

Suchánek našel podporu u části klubu ODS. Jak však již před zahájením schůze avizoval šéf poslanců ODS Marek Benda, nešlo o většinový názor. Suchánkovy pozměňovací návrhy podpořilo 19 poslanců.

"Sněmovna již dříve schválila zákon o korporacích, který jednoznačně říká, že od 1. ledna příštího roku anonymní akcie nebudou existovat. Dnes přijatý zákon řeší pouze ono mezidobí,“ uvedl ještě před hlasováním ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Podporu schválenému deklarovala i ČSSD, která však chce v Senátu normu ještě zpřísnit.

Kritici existence anonymních akcií upozorňovali, že tento druh cenných papírů je netransparentní a napomáhá korupci. Zákaz anonymních akcií v tuzemsku však neznamená automatické odkrytí vlastnické struktury všech v ČR podnikajících firem. I v rámci EU existují země, kde je vlastnictví anonymních akcií legální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám