Hlavní obsah

Polsko zavádí dočasné hraniční kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polsko od čtvrtka až do 16. prosince obnovuje hraniční kontroly na všech svých hranicích. Důvody jsou bezpečnostní, v Katovicích se v prosinci bude konat mezinárodní klimatická konference. Přijedou na ni stovky hostů z celého světa včetně prominentních politiků.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční značka v Polském Těšíně

Článek

Hranici je možné překročit pouze na stanovených přechodech, těch je s Českou republikou 142. Lidé, kteří přes hranici pojedou, musí počítat s možností, že budou zastaveni, a hlídky jim mohou kontrolovat nejen osobní doklady, ale také jim například mohou prohledat auto.

Kontroly budou namátkové. Mluvčí pohraniční stráže Joanna Konieczniaková uvedla, že se týkají jen osob přijíždějících do Polska.

„Obnovení kontrol neznamená návrat k hraničním přechodům a spuštěným závorám. Kontroly se budou opírat o hlídky pohraničníků s využitím specializovaného zařízení, tedy mobilních terminálů a vozidel uzpůsobených k vykonání kontroly mimo hraniční přechod,” poznamenal list Nowa Trybuna Opolska ve čtvrtek na svém webu.

Kontroly budou platit i na hranici Polska s Německem, Slovenskem a Litvou, což jsou všechno státy Schengenu. Polsko sousedí ještě s Ukrajinou, Běloruskem a Ruskem, tyto státy ale nejsou členy EU a kontroly na těchto hranicích jsou běžné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám