Hlavní obsah

Policie začala šetřit podezření z korupce na pražském magistrátu

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie se začala zabývat podezřením z korupce na pražském magistrátu spojené s případem dnes již bývalého úředníka pražského magistrátu přes reklamu Ivo Matese.

Foto: Novinky

Dnes už bývalý úředník pražského magistrátu Ivo Mates využíval vůz patřící reklamní společnosti

Článek

Ten dlouhodobě používal bílé Volvo XC60 nyní patřící soukromé společnosti Outdoor Service, která se zaměřuje na instalaci a správu venkovní reklamy.

Na možnou korupci a střet zájmů upozornilo v polovině června Právo, dva dny poté Mates dal výpověď, údajně bez udání důvodů.

Podle informací Práva se případem zabývají detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a jejich práci dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

„Věcí se zabýváme. V nedávné době byly zahájeny úkony trestního řízení, je to na počátku fáze prověřování,“ potvrdil Právu obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Více informací kvůli probíhajícímu šetření sdělit nechtěl.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana se však zatím policie na úřad neobrátila.

Radnice žádné pochybení nenašla

„K dnešnímu dni nebyl magistrát kontaktován ani Policií České republiky, ani jinou složkou činnou v trestním řízení,“ řekl v úterý Právu Hofman.

Vedení magistrátu po publikaci článků v polovině června přislíbilo prověření smluv s reklamními společnostmi, na nichž se Mates podílel. Nyní vnitřní kontrola skončila.

„Namátkově jsme kontrolovali asi šedesát smluv. U všech kontrolovaných dokumentů jsme nenašli žádné pochybení dnes již bývalého zaměstnance magistrátu,“ komentoval v úterý závěry šetření Hofman. Podle něj byl postup uzavírání smluv také plně v souladu se zákony a pravidly.

Mates pracoval na magistrátu ve funkci majetkového specialisty od roku 2008 a spravoval portfolio městských pozemků s reklamními plochami.

V jeho gesci byla také výběrová řízení na provozovatele reklamy na městském majetku a připravoval i smlouvy o jejich pronájmu.

Úředník pražského magistrátu Ivo Mates využíval vůz patřící reklamní společnostiVideo: Novinky

Vůz, který používal, v minulosti patřil do majetku firem přímo nebo nepřímo propojených s firmami okolo skupiny BigBoard, jedničky na českém trhu s venkovní reklamou. BigBoard spojení s vozem odmítá.

Sám Mates Právu tvrdil, že auto měl půjčené jeho syn. Mluvčí magistrátu poslal redakci e-mail, v němž uvedl, že Mates svým nadřízeným používání vozidla vysvětloval tak, že auto měl od firmy půjčené na omezenou dobu jeho syn na základě nájemní smlouvy.

Zástupci společnosti Outdoor Service odmítli s Právem mluvit. Podle zjištění Práva Mates autem jezdil delší dobu, vůz také opatřil magistrátní parkovací kartou, která ho opravňovala stát na pražské náplavce.

Nakonec podal výpověď sám

Když na případ Právo upozornilo, dostal Mates od svého ředitele Jana Raka výtku a byl přeřazen v rámci majetkového odboru tak, aby nepřicházel s agendou reklamy do styku. Poté, co se o kauze na popud reportéra Práva dozvěděla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), nechala si zavolat ředitele majetkové odboru Raka, aby jí celou věc vysvětlil.

„V podstatě jsem mu řekla, že od něj očekávám, že s ním tedy co nejrychleji rozváže pracovní poměr,“ řekla tehdy Právu Krnáčová.

Než tak stihl Rak učinit, Mates podal výpověď sám. Z magistrátu odešel na dohodu ke konci června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám