Hlavní obsah

Podvod za 35 miliónů: Muž z Domažlic čerpal eurodotace, pak chtěl zmizet v Brazílii

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeští kriminalisté specializující se na nejvážnější hospodářské trestné činy zadrželi a obvinili pětačtyřicetiletého muže z Domažlic, který se vydával za podnikatele a údajně krátil daně a neprávem čerpal evropské dotace. Podle vyšetřovatelů způsobil škodu za třicet pět miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřovatelé podle mluvčího policie Jiřího Matznera zjistili, že se muž skrýval a chtěl zmizet v zahraničí. V tuto chvíli je ale už ve vazbě a za podvody může jíž až na deset let za mříže.

„Muž jako jednatel společnosti nejdříve v Praze a posléze i v Písku předkládal nepravdivé faktury pro zdanění. Přestože bylo podnikání převážně fiktivní, požádal ministerstvo průmyslu a obchodu o dotaci na nová pracovní místa, a to v rámci vyhlášené výzvy operačního programu podnikání a inovace. Prezentoval se jako úspěšný podnikatel v oblasti poskytování cloudových služeb,“ popsal Matzner.

Zřejmě se skrýval u matky

Podnikatel dokladoval i zaměstnání několika lidí, kteří ale podle kriminalistů ve skutečnosti nikdy neuzavřeli pracovní smlouvu ani žádnou dohodu.

Na mnohamiliónový podvod přivedl kriminalisty finanční úřad. „Policisté v rámci prověřování tohoto podvodného jednání zadrželi muže v bydlišti jeho matky. Pravděpodobně se snažil skrývat. Vyšetřovatelé pracovali s operativní informací, že muž ví o 'žhavé půdě' pod nohama a plánuje zmizet v Brazílii,“ dodal Matzner.

Ukázalo se také, že muž nikdy řádně nepodnikal a vše byly jen obrovské podvody, tvrdí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám