Hlavní obsah

Po jihlavské zoo pobíhala vyplašená zebra, pořezala se

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádně divokého svěřence si přivezli do jihlavské zoologické zahrady. Samec zebry Burchellovy ve středu po příjezdu do nového bydliště z ohrady utekl a vydal se na prohlídku zázemí pro zaměstnance. Jeho odchyt si pak vyžádal téměř válečnou strategii a neobešel se bez hmotné škody. Informovala o tom Olga Štrejbarová z marketingu zahrady.

Foto: ZOO Jihlava

Mladý samec zebry Burchellovy v jihlavské zoo

Článek

Třináctiměsíční samec přicestoval do Jihlavy z německého Duisburgu. Už tam s ním ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák zažil první složitý moment. Když pro něj jel před pár dny poprvé, zvíře rozkopalo přepravní box tak, že ho musel opravit tamní truhlář a šéfovi jihlavské zahrady nezbylo než si cestu zopakovat.

Tentokrát ho v úterý večer přivezl v pořádku; vyplašený samec ale našel únikovou cestu a ve středu se postaral o manévry v zoo. Zaměstnancům v čele s veterinářem se ho podařilo izolovat na dvoře, kde udělali improvizovanou zábranu pomocí kontejnerů na tříděný odpad. Veterináři se tak podařilo samečka zasáhnout uspávací injekcí, ale než stačilo anestetikum zaúčinkovat, zvíře v panice proskočilo oknem vrátnice, kde stál další z ošetřovatelů.

„Hřebec zničil umyvadlo, toaletu a několik dalších věcí. V tuto chvíli se s několika řeznými ranami zotavuje ve stáji,“ uvedla Olga Štrejbarová.

„Za nejdůležitější považuji to, že se žádnému ze zaměstnanců nic nestalo, a i hřebec vypadá, že se z události zotaví bez následků,“ doplnil ředitel zoo.

Zebra Burchellova má špinavě bílé tělo s černými pruhy. Od ostatních poddruhů zebry stepní se odlišuje bledým pruhováním na kýtách a nejčastěji zcela chybějícím nebo velmi řídkým pruhováním na končetinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám