Hlavní obsah

Okresní přebor: skvělá komedie o malých tragédiích

Novinky, Stanislav Dvořák

To je to o tom fotbale? Taková je častá první reakce na zmínku o filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Okresní přebor ovšem není ani tak o fotbale, jako o skvělých portrétech „malých“ českých lidiček, o jejich touhách, snech být alespoň jednou v něčem první a o šrámech na duši, které ani desítky let nevyléčí.

Upoutávka na film Okresní přebor (v kinech od 29.03.2012) Video: Bontonfilm

 
Článek

Na české vesnici zuří válka. Nepoužívají se kalašnikovy, padají jen slova a facky, ale do boje se jde s vášní, jako by šlo o život. Fotbalový klub okresní ligy Slavoj Houslice vede nepříjemný autoritativní trenér - maniak (Miroslav Krobot), který místo povzbuzování týmu pořád nadává. Ambiciózní kapitán (Ondřej Vetchý) ho uznává, ale nejradši by se viděl na jeho místě. Až jednoho dne prožije největší zklamání svého života, když náhodou zjistí, že za maskou rádoby geniálního stratéga se neskrývá nic.

Přestane trenérovi podlézat a přejde do útoku, neboť se proslýchá, že obávanému šéfovi už stejně moc času nezbývá. Ten mezitím tajně odjíždí do nemocnice, ale uprostřed fotbalové sezóny přece nepůjde na transplantaci. Budou si muset počkat do zimy, říká nekompromisně.

Foto: Bontonfilm

Ondřej Vetchý číhá na trenéra...

Duševně pokroucené postavy se v Okresním přeboru chovají bláznivě, ale ne zcela nelogicky. Nakonec chápeme jejich motivaci, a ve výsledku působí lidsky. Trenér Hnátek je prostě zahořklý starý blázen, který nepřekousnul dávnou zradu, postava i přes výstřelky nepříjemně reálná. Vždyť každý zná ve svém okolí nějakého toho starého umanutého dědka, který pouští na okolí hrůzu a nejde k doktorovi, ani když mu jde evidentně o život.

Scénář se povedl a dialogy autor nacpal kvalitními hláškami, takže o výbuchy smíchu v sále nebude nouze. K dokonalosti však slova přivádějí teprve herci.

Foto: Bontonfilm

Operace? Až po sezóně...

Většina zásluh patří dvojici Krobot-Vetchý, představitelům největších magorů ve vsi a ústředních rivalů. Jejich srážky rozesmávají spolehlivě, zachmuřený Krobot metá blesky i očima, nemusí ani promluvit, aby zahnal své méně srdnaté svěřence do kouta. Když se jim nechce trénovat, mlčky jim utrhne anténu nebo jim vyhrožuje ozbrojen vzduchovkou.

Vetchý hraje nádherně zpočátku úlisného „kamaráda“ a později uraženého nepřítele, který odhalil, že „císař nemá šaty“. Jeho hysterické reakce nebo zvráceně upřímná radost z toho, že starého pána odvezla sanitka s infarktem, nemají chybu.

Menších rolí se slušně zhostili Jaroslav Plesl jako rádobydrsňák a „světskej“, Leoš Noha jako veterinář, který roztomile nesměle balí dívku od kolotočů (vtip ovšem postrádá jeho otravné šišlání) nebo Luděk Sobota jako starý chlap mírnící rozbouřené emoce v mančaftu.

Režisér Jan Prušinovský pravděpodobně natočil komedii roku. Důkazem toho může být fakt, že u ní sedí jako přibití i lidé, které fotbal vůbec nezajímá (včetně autora tohoto článku).

Celkové hodnocení: 90 %

Současně vychází kniha

Vydavatelství Mladá fronta vydala v úterý před premiérou filmu také filmovou knihu Okresní přebor autorů Jana Prušinovského a Petra Kolečka. Jedná se o beletrizovaný scénář.

Reklama

Výběr článků

Načítám