Hlavní obsah

Obrovské diamantové doly: Kde leží obří jámy, nad kterými se nesmí létat?

Jsou to jámy tak velké, že se nad nimi často ani nesmí létat. Třeba jako nad ruským diamantovým dolem Mirnyj. Do jeho obrovského trychtýře kvůli obrovským rozdílům teplot spadlo několik helikoptér. V Africe pak dělníci v dolech musí být ostražití hned dvojnásobně. Okolo místních diamantových dolů totiž obcházejí lvi. Podívejte se na největší diamantové doly světa – jejich velikost je mnohdy až děsivá!

Foto: Vladimir (Wikimedia Commons, licence CC BY 3.0)

Mirnyj na východě Sibiře má hloubku 525 metrů.

Článek

Diamantové doly rozhodně nejsou jen „nudné díry“. Fascinuje nás jejich velikost, historie i legendy, které se s nimi pojí. A některé dnes dokonce nabízejí možnost vykutat si svůj vlastní diamant – stačí se vydat na jih Arkansasu ve Spojených státech. Krumpáč s sebou!

Důl Diavik – vznikl jen před pár lety

Jednomu z nejsevernějších diamantových dolů světa obrazně teče ještě mléko, tedy vlastně třpytivé kamínky, po bradě. K jeho objevení totiž došlo až kolem roku 1992 a těžba započala o necelých deset let později. Ale dostávat drahokamy z takového místa není vůbec jednoduché.

Foto: Wikimedia Commons, licence Public Domain Image

Důl Diavik pod zasněženými vrcholy.

Nejbližší velké město, Yellowknife v Severozápadním teritoriu, je vzdálené 300 kilometrů. Když se podíváte na mapu této části Kanady, zjistíte, že široko daleko se dá nalézt jen voda a led. Měst je tu jen pomálu. Kvůli tomu má také důl Diavik své vlastní letiště, které slouží jen a jen pro jeho provoz (a mohou na něm přistát třeba i Boeingy 737). Tím se Ostravsko-karvinské doly pochlubit nemohou. A dokud ze slojí nevydají 1500 kg diamantů ročně jako Diavik, ani se toho nedočkají.

Foto: ESO travel

V zemi javorového listu není jenom leda a sníh. Turisté, kteří se vydají na zájezd západní Kanadou lodí a po pevnině, mohou sáhnout i na kosatky.

Crater of Diamonds: Vykopejte si vlastní diamant!

Za velkou louží ještě chvilku zůstaneme a podíváme se do povrchového dolu, kde si každý, klidně i vy, může sám nějaké ty diamanty vytěžit. V Arkansasu v okrese Pike totiž mají Crater of Diamonds, státní přírodní rezervaci s možností půjčit si krumpáč a nakopat si lesklé kamínky.

Dějiny tohoto zvláštního místa se začaly psát roku 1906, kdy farmář John Huddlestone našel na svém pozemku dva diamanty. Něco takového se do té doby stávalo pouze v Jižní Africe. V Arkansasu se od té doby několik subjektů pokusilo o komerční těžbu. Neúspěšně. Výnosy nikdy nebyly takové, aby se provoz vyplatil. Stala se tak ojedinělá věc – zkrachoval diamantový důl.

Od sedmdesátých let dvacátého století proto Arkansas udělal z oblasti státní park a umožnil návštěvníkům si za poplatek vyzkoušet, jak se hledají diamanty. Ročně jich tu lidé najdou asi 600. Svou kořist si, ať už je jakkoliv velká, mohou nechat. Většinou se jedná o menší kousky, jež těžební stroje nedokázaly zachytit, ale čas od času se najde i solidní „macek“ vážící více než gram, výjimečně i šest.

Pod Centralií sice nejsou diamantové, ale jen uhelné doly, i tak má toto město duchů zajímavý příběh:

Foto: Provelt (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Diamond Head na havajském ostrově Oahu vlastně nemá s diamanty vůbec nic společného. Byl pojmenován omylem, když lidé zaměnili zde nalezené bezcenné kamínky za pravé diamanty.

Texas: Místo diamantů ropa

Mimochodem, kdybyste náhodou nevěděli, kde hledat stát Arkansas, tak je to ten, který sdílí krátkou jihozápadní hranici s obrovským Texasem. V tomto státě sice nemají diamanty, tamní poklad představuje ropa. A přírodní bohatství. Na území Texasu najdeme slavné Rio Grande nebo skalní útvary národního parku Big Bend. Turisté tu ale vyhledávají také městečko duchů Terlingua nebo Houston, velkoměsto proslavené kosmickým programem, a především větou kosmonautů z Apolla 13: „Houstone, máme problém.“

Kennecott Copper Mine
V roce 2002 se v Salt Lake City v americkém Utahu konala zimní olympiáda, na níž Aleš Valenta jako první člověk na velkých závodech předvedl trojné salto s pěti vruty. Vysloužil si tím zlatou medaili. Přilehlé Velké solné jezero se zase dostalo do médií například tím, že k němu na konci osmdesátých let doplachtil osamocený plameňák, který se v těchto končinách normálně nevyskytuje. Lidé mu kvůli barvě říkali Pink Floyd a pták se stal utažskou celebritou. Kdo se do Utahu vydá v růžovém, asi se nedočká podobné publicity, ale zkusit to může.Jenže něco k vidění je také pár kilometrů od solného jezera v Bingham Canyonu. Tomuto dolu se také říká Kennecott Copper Mine. Sice se v něm netěží diamanty, ale měď, ovšem nabízí rozsáhlé služby pro turisty. Poskytuje jim vyhlídku na jednu z největších děr světa či možnost vyfotit se u gigantické pneumatiky vysoké 3,8 metru, tedy jako dva basketbalisté stojící na sobě. V informačním centru se pak návštěvníci dozvědí vše o těžbě a jejích specifikách.

Pozor na lvy!

Z Ameriky se nyní vydáme na jiné kontinenty. Začneme v Africe. Tam totiž mají nejvíce diamantových dolů na světě. Jejich velkou koncentrací se může pochlubit Jihoafrická republika. Nedávno tam v dole Cullinan (40 kilometrů od Pretorie) našli vzácný diamant. Váží necelých šest gramů. Takový kousek by se podle cen posledních prodaných modrých exemplářů mohl prodávat asi za 350 až 400 miliónů korun. Jen tak pro zajímavost, v dole Cullinan se roku 1905 našel největší surový diamant světa, měl plných 3106 karátů.

Ten největší důl ovšem najdeme v Botswaně. Rozkládá se na pásu půdy dlouhém asi 240 kilometrů. Jmenuje se Orapa, což v řeči domorodců znamená „místo odpočinku lvů“. Dělníci tedy musí být ostražití jak při práci, tak na povrchu, mohou se totiž potkat s majestátní šelmou.

Důlním vozíkem se lze projet i v přelidněném Hongkongu, ačkoliv tam nemají žádný důl: Voňavý přístav: Mají tu tisíce mrakodrapů i chodník slávy. Víte, které je to město?

Foto: Parent Géry

Když je uhlík tmavý a neprůhledný, píšeme s ním ve formě tuhy. Jeho krystalického bratříčka ale obdivujeme ve špercích. Na obrázku je model Cullinanu, největšího surového diamantu světa.

Větší proslulost si vysloužila oblast Kimberley ve střední části Jihoafrické republiky 480 kilometrů jihozápadně od Johannesburgu. Blyštivé kusy minerálů tu nacházejí od roku 1866 a záhy se tamní produkty začaly na burzách prodávat za desítky tisíc liber. Největší slávu si získal na počátku dvacátého století nalezený diamant Červený kříž, jehož jméno mělo uctít britskou organizaci Mezinárodního červeného kříže.

Doly v Kimberley, ještě na konci devatenáctého století druhém největším městě Jižní Afriky, ovšem prožily i horké chvíle. To když se o ně bojovalo v búrských válkách. Britské jednotky zde utrpěly těžké ztráty, nicméně do zpěvu nebylo ani místním. Angličané tu pro ně zřídili koncentrační tábor několik desítek let před Adolfem Hitlerem. Obývaly ho většinou ženy s dětmi a musely se vypořádat s více než devadesátiprocentní vlhkostí a velmi prašným prostředím.

Foto: ESO travel

V Blyde River Canyonu se sice nic netěží, přesto tato oblast patří k největším pokladům Jižní Afriky.

Přečtěte si o Africe víc!

Mirnyj – gigantický trychtýř

Nakonec se podíváme do Ruska, konkrétně do jeho asijské části. V padesátých letech dvacátého století tu mineralogové při expedici po jakutské oblasti objevili nedaleko Mirného kimberlit, horninu, v níž se často vyskytují diamanty. Vedoucí výpravy za tento objev později dostal Leninovu cenu, což bylo vyznamenání podobného významu jako Řád zlaté vařečky pro pohádkové kuchaře.

Důl Mirnyj vypadá jako nějaký gigantický trychtýř. Má hloubku přes půl kilometru a helikoptéry nad ním mají zakázáno létat. Příliš často totiž v této oblasti dříve padaly. Dělo se tak prý kvůli velkým teplotním rozdílům ve vzduchu nad jámou a nečekaným povětrnostním a dalším rychlým změnám, jež se v okolí neustále dějí. Že by Leninův duch?

Foto: Rudolph Botha (Wikimedia Commons, licence CC BY 2.0)

Důl Big hole, Velká díra, je jedním z nejpůvabnějších zákoutí jihoafrického Kimberley. Rozkládá se na ploše 17 hektarů a je asi 460 metrů široká.

Většina zmíněných míst umožňuje návštěvníkům prohlédnout si alespoň část dolu a načerpat informace. Berte to jako tip na netradiční výlet během letní dovolené. Turistická sezóna pomalu začíná.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Vydejte se v říjnu do Spojených států! Vezmeme vás na severovýchod, kde je právě v tomto období nejkrásněji. A zažijete i podzim v New Yorku!

Projeďte se po zemi diamantonosných dolů a podívejte se na lvy a další zvířata „velké pětky“! Vedle Krugerova národního parku uvidíte i Kapské Město nebo mys Dobré naděje.

Grand Canyon, Las Vegas nebo Yosemitský národní park, to jsou ty pravé diamanty Ameriky. Během okruhu po západě Spojených států si je můžete osahat, vyfotit a prožít!

Čtěte dále:

Přečtěte si o městech duchů v Číně, o největším stromě světa nebo o přehradě Itaipú. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Je pro vás atraktivní zážitková dovolená, nebo se raději povalujete na pláži?
Stačí mi moře a lehátko
13,3 %
Bez pohybu to není ono
15,6 %
Nejlepší je to kombinovat
67,8 %
Jak kdy
3,3 %
Celkem hlasovalo 948 čtenářů.

Diamanty u protinožců

Máte rádi růžovou a nevíte, co si k růžové kabelce a šatům ještě pořídit? Můžete zkusit drahokam. Devět z deseti růžových diamantů pochází z Argyle v severní Austrálii ve státě Západní Austrálie. Důl je sice největší na světě co do objemu vyvezených kamenů, ovšem jejich kvalita prý není nijak závratná.

Také díky tomu těžební společnost nevydělává tolik, kolik by si představovala a uvažuje o uzavření Argyle. Doly v Zimbabwe a Diavik v Kanadě (o něm více v článku) jí vynášejí více.

O dolech v Argyle a dalších oblíbených místech na západě Austrálie se dočtete také v článku Západní Austrálie: Podívejte se do zátoky žraloků, kde plavou ”mořské krávy„

Taktéž na severu, ale ve státě Severní teritorium, se nachází důl Merlin. Momentálně se v něm nepracuje, nicméně během necelých čtyř let na začátku tohoto tisíciletí dělníci našli 100 kilogramů extrémně kvalitních kamenů. Dvě třetiny z nich byly klasifikovány šperkovou kvalitou, pouhá jedna třetina patří mezi technické diamanty.

Ve světě je obvyklý poměr 5 technických na 1 kvalitní, v Argyle dokonce podíl jen 1 ku 19.

V zemi našich protinožců v současné době fungují tři diamantové doly. Vedle výše zmíněných Argyle a Merlin existuje ještě Ellendale.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám