Hlavní obsah

Obrala lidi o celoživotní úspory. Půjde do vězení

Právo, Petr Kozelka

Vidina lehce nabytého zisku přiměla asi dvě desítky lidí z jižní Moravy k tomu, aby mnohdy své celoživotní úspory vložili do rukou třiapadesátileté Lenky Hamšíkové. Netušili přitom, že skočili na lep podvodnici a že své peníze už možná nikdy neuvidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Žena nakonec skončila až před brněnským krajským soudem, který ji za podvod a zpronevěru se škodou dvacet milionů korun poslal na osm let do vězení.

Hamšíková ziskuchtivým lidem zaslepila zdravý rozum historkou o rychlém desetiprocentním zhodnocení jejich peněz, které vzejde z výhodných nákupů nemovitostí v exekuci nebo dražbě. Zarážející je, že ačkoli lidem peníze nevracela, stále si od nich pod příslibem lákavého zbohatnutí odnášela další a další desítky a stovky tisíc korun. Někteří lidé se dokonce zadlužili, jen aby jí mohli dát další peníze.

Podle senátu v čele s Jaroslavou Bartošovou byla vina Hamšíkové bez pochybností prokázána. „Obžalovaná přitom věděla, že peníze na slibované nákupy nemovitostí nepoužije a že je už nevrátí,“ upozornila soudkyně.

„Jednání obžalované vykazuje mimořádně vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. Nedoznala se tak, aby to mohlo být bráno jako polehčující okolnost, jedinou polehčující okolností tak byla její beztrestnost. Její lítost směřovala spíše k sebelítosti nad sebou než k tomu, jakou škodu a životní komplikace způsobila poškozeným,“ konstatovala soudkyně Bartošová.

Soud ale jedním dechem upozornil, že lidé by si měli dávat pozor na to, komu a za jakých okolností své peníze svěřují.

„Je zcela zřetelné, že poškození svou nerozvážností a důvěřivostí napomohli tomu, aby se obžalovaná dopustila tak rozsáhlého podvodného jednání. Byla velmi sociálně zdatná, manipulativní, působila velmi přesvědčivě, a tak, přestože lidem předchozí půjčky nevrátila, půjčovali jí dál,“ upozornila Bartošová.

Podle informací Práva vyšetřovatelé nedokázali zjistit, kde miliony skončily a nepodařilo se jim zajistit ani část peněz. Přestože soud rozhodl, že kromě vězení musí Hamšíková podvedeným lidem, kteří se o své peníze přihlásili, miliony korun vrátit, poškozeným mohou nakonec zůstat jen oči pro pláč.

„Uložený trest odpovídá následkům jednání. Obžalovaná zatím neuhradila škodu ani při dlouhodobém trestním řízení,“ potvrdila Bartošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám