Hlavní obsah

Obchody by mohly mít o svátcích zase otevřeno, vláda není vyloženě proti

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Některé obchody musejí mít zavřeno na sedm státních svátků. To by se ale do budoucna mohlo změnit. Vláda na středečním zasedání zaujala neutrální stanovisko k návrhu TOP 09, která chce zákaz prodeje zrušit.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákon o omezení prodejní doby v obchodech o ploše přes 200 metrů čtverečních platí téměř dva roky. Schválili to poslanci ČSSD, KSČM a lidovců.

Zatímco třeba lidovci by si přáli rozšířit zákaz prodeje na všechny státní svátky, TOP 09 je pro jeho zrušení. Normu strana považuje za nadbytečnou.

Navrhovatelé tvrdí, že zákon nepřinesl ani úlevu zaměstnancům obchodů, což byl jeden z argumentů pro jeho zavedení. Zaměstnavatelé prý využívají zákaz prodeje k různým inventurám, takže lidé stejně musejí do práce.

Nikdo si nepamatuje, kdy je otevřeno

„Je dobře, že vláda vyjádřila neutrální stanovisko k našemu návrhu, kterým chceme docílit toho, aby o státních svátcích mohly mít obchody otevřeno. Tento zákon zbytečně omezuje podnikání, a navíc mate zákazníky,” uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zákaz v současnosti platí jen pro některé státní svátky a podle Pekarové Adamové si skoro nikdo nepamatuje, kdy je zavřeno a kdy otevřeno. „O prosazení zákona budeme usilovat ve sněmovně a věřím, že se nám pro něj podaří vyjednat podporu i v jiných poslaneckých klubech,” dodala.

Kdy musí mít velké obchody zavřenoKdy může být otevřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok1. květen – Svátek práce
Velikonoční pondělíVelký pátek
8. květen – Den vítězství5. červenec – Den slovanských věrozvěstů
28. září – Den české státnosti6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii
25. prosince – 1. svátek vánoční24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
26. prosince – 2. svátek vánoční

Zmírnit zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě chtějí i poslanci ANO a ODS, z předlohy chtějí vyjmout velkoobchod.

Jeden návrh na zrušení normy už předložila ODS, ten ale Sněmovna letos v lednu zamítla.

Proti zákazu prodeje opakovaně vystupuje někdejší šéfka Svaz obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, která se letos ujala řízení ministerstva průmyslu v druhé vládě Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám