Hlavní obsah

O Svatováclavské pouti bude relikvie sv. Václava přenesena do Staré Boleslavi

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po staletí putují do Staré Boleslavi věřící, aby uctili národního patrona sv. Václava. Program svatováclavské pouti začíná již 27. září večer, poté co bude relikvie přenesena do baziliky sv. Václava a instalována na oltáři, kdy od 20 hodin zazní slavnostní svatováclavský koncert.

Foto: ARCIBISKUPSTVÍ PRAŽSKÉ

Stará Boleslav

Článek

Tak jako loni i letos se v předvečer Národní svatováclavské pouti, ve chvíli, kdy jsou z Pražského hradu do Staré Boleslavi se všemi poctami vezeny ostatky svatého knížete Václava, v celé zemi rozezní zvony vybízející věřící ke spojení ve společné modlitbě za náš národ.

V 19.50 hodin přijede relikvie sv. Václava do Staré Boleslavi. Její příjezd bude očekávat pražský arcibiskup spolu se staroboleslavskou kapitulou a věřícími. Za zvuku zvonů bude relikvie přenesena do baziliky sv. Václava, vnesena do starobylé románské krypty sv. Kosmy a Damiána a instalována na oltáři.

Poté od 20 hodin zazní slavnostní svatováclavský koncert.

Poutní slavnost vyvrcholí během poutní mše svaté na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, která 28. září začne v 10 hodin.

Hlavním celebrantem bude Mons. František Radkovský, kazatelem pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Po skončení bohoslužby bude v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava po celý den až do 16.50 hodin vystavena lebka sv. Václava, kterou budou střežit duchovní a členové Hradní stráže.  

Reklama

Výběr článků

Načítám